Η συμμετοχή στην Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού ενέχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς οι συμπατριώτες μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη δεν λησμονούν ποτέ, την ελληνική τους καταγωγή και την αγάπη τους για τη μητέρα πατρίδα, ανέφερε κατά την έναρξη της εισήγησής του με θέμα την Απογραφή των Ομογενών μας, ο Βουλευτής Αττικής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Δέδες.

Ο Βουλευτής Αττικής επεσήμανε ότι το εγχείρημα αυτό, συνιστά βήμα προόδου προς ό,τι αποκαλούμε «σύνδεση της Ομογένειας με την Μητροπολιτική Ελλάδα» και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική Πολιτεία με αξιοσημείωτο αντίκτυπο σε θέματα εθνικά, πολιτισμικά, οικονομικά, όπως και πολιτικά.DEDES

Ο κ. Δέδες επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε πως το τελευταίο αξιόπιστο δείγμα Απογραφής εντοπίζεται το 1975, ενώ παράλληλα επεσήμανε σχηματικά την αναγκαιότητα συνεργατικής σχέσης μεταξύ κράτους (λ.χ. Υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.), ανεξάρτητων αρχών (λ.χ. ΕΛΣΤΑΤ), ομογενειακών κοινοτήτων, εκκλησιαστικών μας αρχών και των διπλωματικών υπηρεσιών μας στο εξωτερικό. «Η σύσταση και η συνεχής αναβάθμιση και ενημέρωση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με τη συνένωση στοιχείων κι από άλλες στατιστικές βάσεις κρίνεται επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξήγησε τη σπουδαιότητα μιας διεθνούς καμπάνιας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία κατάλληλων διαδικτυακών εφαρμογών με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των ομογενών μας.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Δέδες εξήγησε πως ο χρόνος για ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά όχι άπλετος, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που έχει για τη χώρα μας το όλο εγχείρημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ