Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά των “ΑΝ.ΕΛ”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα τέλη του προηγούμενου μήνα και δημοσιεύθηκε από το Κέντρο ευρωπαϊκών πολιτικών μελετών και αναλύσεων “Βridging Εurope” (στην ιστοσελίδα www.bridgingeurope.net), χωρίς όμως να τύχει δημοσιότητας στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, και να διευρύνει συνεχώς την διαφορά του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό της οποίας φαίνεται να “κατρακύλησαν” στο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα αυτό του 12,2%.EKLOGES

Φαίνεται, ότι χάνουν δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, “Χρυσή Αυγή” και “Το Ποτάμι”

Στην ίδια δημοσκόπηση, η πτώση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο του 3% έρχεται να ενισχύσει την άποψη, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα διέρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορία του και χρειάζεται να λάβει άμεσα αποφάσεις για την προοπτική του.
Εν τω μεταξύ, η “Χρυσή Αυγή” φαίνεται να χάνει δυνάμεις, αν και διατηρεί μια σημαντική θεση, ενώ “Το Ποτάμι” δείχνει να χάνει δυνάμεις, καθώς αγωνίζεται να καθορίσει την ιδεολογική- πολιτική του ταυτότητα. Οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” κεφαλαιοποιούν σημαντικά την συμβίωση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό τους στο 8,8%.
Αναλυτικά, και σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 44,6%
ΝΔ:12,2%
ΑΝΕΛ: 8,8%
ΧΑ: 5,5%
ΠΟΤΑΜΙ: 4,7%
ΠΑΣΟΚ: 2,2%
ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ: 6,3%
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ:15,5%
Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη, ότι περισσότεροι από 2 στους 3 των ερωτηθέντων πιστεύουν, ότι η Κυβέρνηση κάνει καλά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 είναι επικριτικοί προς το μέτωπο της αντιπολίτευσης εναντίον της Κυβέρνησης, θεωρώντας, ότι είναι προκατειλημμένη αρνητικά και δεν έχει λογική πολιτική θέση.
Μαζί με την εκτόξευση της εκλογικής προτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ, δύο είναι τα κύρια αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, που δημιουργούν απορίες ή αμφιβολίες και κεντρίζουν την προσοχή: Το ένα είναι η απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ΚΚΕ από την δημοσκόπηση και το δεύτερο είναι το πολιτικό κενό, που δημιουργεί αίτημα για δημιουργία ενός νέου κόμματος στην ελληνική πολιτική ζωή.

Οι πιθανοί λόγοι απουσίας του ΚΚΕ από την λίστα

Σε ότι αφορά την απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος θα μπορούσε, ισως, να αποδοθεί σε διάφορους λόγους, όπως:
α. Το ποσοστό του ΚΚΕ έχει απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έχει προστεθεί και συμπεριληφθεί στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ή χάνεται μέσα στους αναποφάσιστους.
β. Το ΚΚΕ είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο στην εσωτερική πολιτική (βάση παρουσίας και αναφορών καθώς και σε social media).
γ. Το ΚΚΕ δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση ή έχει απογοητεύσει αυτά τα τμήματα του εκλογικού σώματος, που το στήριξαν στο παρελθόν.
Σε ότι άφορα το “νέο κόμμα”, δηλαδή εκείνους, οι οποίοι εμφανίζονται να προτιμούν να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου κόμματος, που θα φέρει μια φρέσκια διάσταση στην ελληνική πολιτική ζωή, αυτό το 6.3%, συγκεντρώνει κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, που ασφυκτιούν ανάμεσα στον παλιό δικομματισμό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (ειδικότερα δεν αισθάνονται άνετα με την ηγεσία των δύο κομμάτων), αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδεολογικές αναφορές του, και τις πολιτικές του θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ