Έκκληση να αντιμετωπιστεί η φτώχεια

Την 14 Φεβρουαρίου ε.έ,  η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μετέβη αεροπορικώς στη  πόλη  Κολουέζι, έδρα του Ιεραποστολικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας, συνοδευόμενος από οικείο ποιμενάρχη Σεβασμ. Μητροπολίτη Κατάνγκας κ. Μελέτιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσαςκ.Νικηφόρο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Ιννοκέντιο, τον Πανοσ. Αρχιμ. κ.Δανιήλ Μπιάζη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τον Επίτ. Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ.ΓεράσιμοΝτούνη.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην έδρα του Κυβερνείου της πόλεως, όπου και τον υποδέχθηκαν θερμά.

Στην συνέχεια, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως  του Κολουέζι, όπου του επιφυλάχθηκε πάνδημη υποδοχή από τον Ιερό Κλήρο και χιλιάδες Ορθοδόξους πιστούς. Ακολούθως, σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.

Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμ. κ.Μελέτιος καλωσόρισε τον Σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και εξέφρασε την χαρά, την τιμή άλλα και την αφοσίωση στην Ορθοδοξία και στον Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του γηγενούς Χριστεπωνύμου πληρώματος.

Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος εξεδήλωσε την συγκίνηση του για την κατά πρόσωπον κοινωνία με τους πιστούς και αγαθούς Αφρικανούς αδελφούς, υπογράμμισε την μέριμνά του για τα ορφανά και άπορα παιδιά της Αφρικής, για το πρόβλημα της φτώχειας και της έλλειψης βασικών αγαθών που αντιμετωπίζουν. Τόνισε, πως η λύση του προβλήματος της φτώχειας στις χώρες που υποφέρουν, θα επιφέρει ταυτόχρονα και την επίλυση του προβλήματος των συγκρούσεων, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Απηύθυνε δε έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα, να συντονίσει τις προσπάθειές της, για να λύσει από κοινού το πρόβλημα της φτώχειας. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες Του για την θερμή υποδοχή και υπογράμμισε την αδιάκοπη μέριμνα του Πατριαρχείου για την πνευματική και εν γένει πρόοδό τους, με την άοκνη ποιμαντική φροντίδα του Σεβασμ. Κατάγκακ.Μελετίου.

 

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στην περιοχή Τσιαμπούλα, στην οποία βρίσκονται τα μεγάλα ορυχεία χαλκού του Κολουέζι, προκειμένου να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων.

Εκεί, μετά την υποδοχή του από τον Πανοσ. π.ΒαρνάβαΓρηγοριάτη και την περί αυτόν Αδελφότητα της Μονής, τελέσθηκε Δοξολογία, στο τέλος της οποίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την Ενθρόνιση ως Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του π.Βαρνάβα, σε κλίμα έντονης συγκίνησης. Ας σημειωθεί πως ο π.Βαρνάβας έλκει την καταγωγή του από την κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου, καθώς και ότι είναι η πρώτη Ενθρόνιση Καθηγουμένουσε Μονή της Ιεραποστολήςστην Αφρική.

Ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του π.Βαρνάβα, τον ευχαρίστησε για την αγάπη του προς το Πατριαρχείο, την σπουδαία πνευματική ζωή και της γερές πνευματικές βάσεις που έχει θεμελιώσει στο Μοναστήρι, τα οποία οφείλονταιτον μακαριστό κοινό γέροντά τους, τον π.ΓεώργιοΚαψάνη,  ο οποίοςυπήρξε ο πρώτος που τους δίδαξε το άνοιγμα της Εκκλησίας προς τα έθνη και τους ενέπνευσε την διακονία για την Ιεραποστολή.

Ο Πανοσ. Καθηγούμενος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη για την εμπιστοσύνη της ανάθεσης της Ηγουμενίας της Μονής, διαβεβαίωσε για την αφοσίωσή του προς τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και υποσχέθηκε πως θα αναλώσει τον εαυτό του στην διακονία των μοναχών που τον περιβάλλουν.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ