– Αν και το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων κατά το 2016, παρουσίασε θετική εξέλιξη, με αισθητή άνοδο της αξίας των εξαγωγών, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική γεωργία εξαιτίας του περιορισμού της αξίας στην φυτική και την ζωική παραγωγή, της μείωσης των επιδοτήσεων και της μεγάλης αύξησης των φόρων επί της παραγωγής!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης της «Γαία Επιχειρείν», που θα παρουσιαστούν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2017 στην Θεσσαλονίκη, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική γεωργία, όσον αφορά την προστιθέμενη αξία της, αλλά  και το αγροτικό εισόδημα!
Ωστόσο, θετική εξέλιξη παρουσίασε για ακόμη μία χρονιά το 2016 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Ως προς την τάση στις διεθνείς γεωργικές αγορές, στην έκθεση επισημαίνεται, ότι η διακύμανση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και η αβεβαιότητα των γεωργικών αγορών αποτελούν τη νέα κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, η ελληνική γεωργία καταγράφει πτωτική πορεία το 2016 στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και στο γεωργικό εισόδημα, εξαιτίας του περιορισμού της αξίας στην φυτική και την ζωική παραγωγή, της μείωσης των επιδοτήσεων και της μεγάλης αύξησης των φόρων επί της παραγωγής, οι οποίοι από 297 εκατομμύρια ευρώ, που ήσαν το 2012, ανήλθαν σε 604 εκατομμύρια ευρώ το 2016!

Ενώ στο διάστημα 2011-2015 το ελληνικό γεωργικό εισόδημα υπολείπεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες εκείνου του 2010, στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών, στο ίδιο χρονικό διάστημα το μέσο γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 9,8%!

Η πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας φθάνει το -5,6%, ενώ στο διάστημα της πενταετίας 2011-2015 το γεωργικό εισόδημα υπολείπεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες εκείνου του 2010. Αντίθετα, στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών, το μέσο γεωργικό εισόδημα αυξάνεται στο ίδιο διάστημα κατά 9,8%. Η απόκλιση από τον Κοινοτικό μέσον όρο μεγεθύνεται και σε όρους αξίας παγίου κεφαλαίου ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, αναλογία που εκφράζει το επίπεδο των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (23% στην Ελλάδα το 2016, έναντι ποσοστού 38% στην Ε.Ε. των 28).
Οι εισροές, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής, παρά την σχετική μείωσή τους κατά το 2016, εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος (55%) της συνολικής αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας (κατά μέσο όρο 5,23 δισ. ευρώ στην πενταετία 2012-2016).

Το 2016 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ οι εξαγωγές των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων, ενώ οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έφθασαν αθροιστικά τα 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ!

Θετική εξέλιξη παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων κατά το 2016, με αισθητή άνοδο της αξίας των εξαγωγών (7,6%), ενώ μικρότερη αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές (4,9%), με αποτέλεσμα να υπάρξει περιορισμός του ελλείμματος στο επίπεδο των 476 εκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος μικρότερο εκείνου του προηγούμενου έτους (588 εκατομμύρια ευρώ). Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν και πάλι τα ελαιοκομικά προϊόντα με αξία εξαγωγών, που υπερέβη το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς και τα φρούτα με τα λαχανικά (1,04 δισεκατομμύρια ευρώ αθροιστικά).
Παραμένει, ωστόσο, χαμηλός ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε πολλά αγροτικά προϊόντα, κυρίως στην ζάχαρη, στο μαλακό σιτάρι, στα όσπρια, στο βόειο και στο χοίρειο κρέας, καθώς και στα αλιεύματα.
Σε εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας οφείλει, κυρίως, να βασιστεί στην επιχειρηματική ανάπτυξη του τομέα. Στην παραγωγή ποιοτικών, τυποποιημένων και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να βρουν διέξοδο στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Σημαντική άνοδος παρατηρείται στην δαπάνη των φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 23% το 2016 και των ζωοτροφών κατά 11%.  Στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών η άνοδος στα φυτοφάρμακα ήταν πολύ μικρότερη (13,6%), ενώ στις ζωοτροφές σημειώνεται πτώση της αξίας τους κατά 8%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ