«Έλληνες του Εξωτερικού και συμπαράσταση στην κρίση»

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο ΑΠΘ.

Υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από την Ένωση Ομοτίμων Καθηγητών και τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου στην Παλαιά Αίθουσα Τελετών, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στην ανάπτυξη της χώρας». Προηγήθηκε η πραγματοποιηθείσα με την βοήθεια συνεργατών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Έκθεση Εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) των Ελλήνων του Εξωτερικού, η συγκέντρωση στοιχείων (ειδικότητα, τόπος εργασίας, ηλεκτρονική διεύθυνση) 550 επιστημόνων και στοιχείων για 530 ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ.

Ιω. Τουλουμακος

Την σημασία της συμπαράστασης σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στην Έρευνα και την Εκπαίδευση, τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρύτανης κ. Π. Μπήτκας, καθηγητής στο παρελθόν ο ίδιος σε κρατικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ακολούθησαν τέσσερις εισηγήσεις με τα εξής θέματα:

  • «Εθνική προσφορά και προοπτική του ΣΑΕ» (Άγ. Ασλανίδης, πρ. Αντιπρόεδρος ΣΑΕ-Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης)
  • «Έλληνες επιστήμονες του Εξωτερικού – Πολιτιστικές δραστηριότητες» (Ιω. Τουλουμάκος – ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ)
  • «Η Ελληνομάθεια στο Εξωτερικό» (Ιω. Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ)
  • «Μακεδόνες Απόδημοι» (Β. Πάππας, Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών)
  • «Μήπως ήρθε η ώρα της Διασποράς για τον Ελληνισμό;» (Π. Σαββίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ).

Στους πνευματικούς δεσμούς με την πατρίδα ως προϋπόθεση για την διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, στην πραγματοποιηθείσα κατά το παρελθόν συμπαράσταση με συγκεκριμένα παραδείγματα προσφοράς από άτομα και συλλόγους, αλλά και στα υφιστάμενα δυστυχώς ακόμη εμπόδια για την αξιοποίηση προτάσεων και δυνατοτήτων, αναφέρθηκαν σε μηνύματά τους για την εκδήλωση:

  • Από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού ο Πρόεδρος αυτής κ. Θ. Κατσιαντώνης
  • Από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης» ο εκκλησιαστικός συντάκτης, δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας κ. Θ. Καλμούκος
  • Από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ο Συντονιστής της Περιφέρειας Ωκεανίας και Άπω Ανατολής (στο Σύδνεϋ) κ. Γ. Αγγελόπουλος
  • Από τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης η Πρόεδρος κα Κ. Αλεξοπούλου και ο Γ. Γραμματέας κ. Γ. Γεωργίου
  • Η καθηγήτρια φιλόλογος στη Βοστώνη, Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κα Ξ. Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη.

 

[Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση σε ειδική συνέλευσή της στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουλίου 2010, και από τον Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ Θ. Σπυρόπουλο σε εγκύκλια επιστολή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, είχαν προταθεί ένα πιλοτικό επενδυτικό πρόγραμμα και η έκδοση ελληνικών ομολόγων (αντιστοίχως), αλλά χωρίς αποτέλεσμα].