-Το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να παραμένει ανολοκλήρωτο, αν και έπρεπε να είχε παρουσιαστεί ήδη τον περασμένο Μάρτιο!
-Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι κάτω από 20 δισεκατομμυρια ευρώ τον χρόνο, η αποεπένδυση ξεπερνά τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και η χώρα χρειάζεται συνολικές επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020 για να ανακτήσει μέρος από τα χαμένα της κρίσης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αιτία έντονων τριβών μέσα στην Κυβέρνηση έχει γίνει το περιβόητο «Αναπτυξιακό Σχέδιο», το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανολοκλήρωτο. Στους κόλπους της Κυβέρνησης υπάρχουν έντονες διαφωνίες και πολιτικοί «καυγάδες», τόσο για τις κατευθύνσεις της στρατηγικής, που εισηγείται το ΚΕΠΕ, το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει το σχετικό σχέδιο, όσο και για τις μεγάλες ελλείψεις, που αυτό παρουσιάζει. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας βασικός λόγος της καθυστέρησης της παρουσίασής του, καθώς αυτό έπρεπε να είχε παρουσιαστεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν θα προλάβει να είναι έτοιμο μέχρι το προσεχές Φθινόπωρο, που θα τρέχει η δεύτερη αξιολόγηση.
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι κάτω από 20 δισεκατομμυρια ευρώ τον χρόνο, η αποεπένδυση ξεπερνά τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και η χώρα χρειάζεται συνολικές επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020 για να ανακτήσει μέρος από τα χαμένα της κρίσης.
Και ενώ θα έπρεπε, πλέον, να έχουμε περάσει από την θεωρία στην πράξη, στην Κυβέρνηση ακόμη καυγαδίζουν για το πώς θα κάνουν ανάπτυξη έστω και στα χαρτιά!
Ένας σημαντικός λόγος για την καθυστέρηση της παρουσίασης του σχεδίου αυτού είναι, ότι χαρακτηρίζεται από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, «πρόχειρο» και «βιαστικό» και γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί σε πολλά σημεία του, ώστε να συμπληρωθούν κενά και να συγκεραστούν οι πολιτικές απόψεις Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, για το πώς οραματίζονται το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

“Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η χώρα μας δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτιάξει ένα υποτυπώδες αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, την στιγμή, που η Κυβέρνηση και οι δανειστές οραματίζονται θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% με 3%, προβλέποντας,μάλιστα, έκρηξη της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια”!

Οι αυξημένοι φόροι στην παραγωγή και την κατανάλωση δεν φαίνεται να είναι κάτι, που απασχολεί την Κυβέρνηση, εντούτοις, όμως, και εκεί διατυπώνονται πλέον ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.
Η κριτική που ασκείται, επίσης, από Υπουργούς, που μετέχουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι, ότι ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι, που θα μπορούσαν να φέρουν προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα (λ.χ ορυκτός πλούτος, βαριά βιομηχανία κλπ), αγνοούνται ολοκληρωτικά και δεν αναφέρονται καν στο Αναπτυξιακό Σχέδιο!
Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου, που επιμένουν, η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Αναπτυξιακό Σχέδιο ως βάση παζαριού με τους δανειστές και τους ξένους επενδυτές για να χτίσει οικονομικές συμμαχίες και να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση της.
Σε άλλες εισηγήσεις εκφράζεται ο προβληματισμός, ότι, αν δεν υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο Αναπτυξιακό Σχέδιο, που να δρομολογεί ενέργειες αξιοποίησης πόρων, στο μέλλον θα υπάρξει μαζική μεταφορά τους προς πώληση ή «αξιοποίηση» μέσω του νέου Υπερταμείου.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ακόμη η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα υποτυπώδες αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ενώ πιέζεται από την επιστροφή στην ύφεση. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση και οι δανειστές οραματίζονται θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% με 3%, προβλέποντας έκρηξη της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει, ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και ότι η όλη “συνταγή” είναι λανθασμένη!

ktimatologio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ