-“Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλότερες, από ότι αναμενόταν και η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επικριτική εμφανίζεται η Γερμανία απέναντι στην Συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, και την χαρακτηρίζει ανεπαρκή, γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, ενώ παράλληλα επισημαίνει, ότι το Βερολίνο θα ήθελε το πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι ακόμα πιο σκληρό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας παρουσίασε τις ενστάσεις του σε έγγραφο, που έστειλε στα Υπουργεία Οικονομικών των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης, λίγες ώρες πριν το ελληνικό Κοινοβούλιο κληθεί να συζητήσει την Τετάρτη το επίπονο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που έγινε δύσκολα αποδεκτό από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει, ότι το Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για αύριο, Παρασκευή, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα.
«Οι γερμανικές ενστάσεις μπορεί να προμηνύουν μια δύσκολη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, οι οποίοι θα αποφασίσουν, αν θα εγκρίνουν την Συμφωνία ή θα προσφέρουν στην Αθήνα ένα δάνειο-γέφυρα για να δώσουν στους διαπραγματευτές περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την Συμφωνία.germaniki vouli
Το Βερολίνο δεν διευκρίνισε, αν θα ζητήσει αύριο να υπάρξει μια τέτοια καθυστέρηση», σημειώνει το άρθρο.

“Η Ε.Ε. προβλέπει, ότι, μετά από πτώση 2,3% του ΑΕΠ εφέτος και 1,3% το 2016, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017”

Η μεγαλύτερη ανησυχία του Βερολίνου είναι φυσικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ειδικά από την στιγμή, που η πρόσφατη αναταραχή έπληξε σκληρά την οικονομία. Η Ε.Ε. προέβλεψε την Τετάρτη, ότι μετά από πτώση 2,3% του ΑΕΠ εφέτος και 1,3% το 2016, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλότερες, από ότι αναμενόταν. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα».
Το ζήτημα της βιωσιμότητας εγείρει επιπλέον ερωτήματα, που αφορούν την μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το έγγραφο του Βερολίνου αναφέρει: «Το ΔΝΤ προσυπογράφει πλήρως τους όρους, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα», που είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ