Αντιπολεμικό χαρακτήρα παίρνουν οι διαδηλώσεις νέων που ξεκίνησαν από τη Σουηδία και τη Γκρέτα Τούνμπεργκ για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 22.000 νέοι στους δρόμους της Γερμανίας.Ξεκίνησαν το 2018 ως μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή με πρωτεργάτρια-σύμβολο την έφηβη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι «Fridays for Future» γρήγορα εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, ασκώντας πίεση σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Με μια μικρή καμπή εξαιτίας της πανδημίας οι «Fridays for Future» επέστρεψαν ως σταθερό ραντεβού μαθητών και φοιτητών. Αυτή την Παρασκευή όμως ήταν διαφορετικές, έντονα επηρεασμένες από το ζοφερό κλίμα των ημερών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με ταυτόχρονη διοργάνωση διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και τουλάχιστον 300 δράσεις ανά τη Γερμανία, το μήνυμα των σημερινών μαζικών διαδηλώσεων ήταν αντιπολεμικό: «Όχι στον πόλεμο», «Όχι στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα».

«Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται αθώος σε αυτή τη χώρα»

Η ανταπόκριση των νέων ήταν άμεση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία συνολικά 22.000 νεαροί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία, 10.000 εξ αυτών μόνο στο κέντρο του Βερολίνου. «Σε έναν πόλεμο, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις δικές μας εισαγωγές ενέργειας, κανείς στη χώρα μας δεν πρέπει να αισθάνεται αθώος» ανέφερε χαρακτηριστικά η νεαρή ακτιβίστρια Ανίκα Ρίτμαν. «Όταν κάποιος – όπως ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – θέλει να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο του Πούτιν και γι αυτό σπεύδει στο Κατάρ, τότε υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα» δήλωσε από την πλευρά της στην εφημερίδα TAZ του Βερολίνου η ακτιβίστρια Λουίζα Νόιμπαουερ.

Η δυσαρέσκεια απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της ρωσικής ενέργειας ήταν έντονη: «Προς τη γερμανική κυβέρνηση: Κάντε επιτέλους τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια!», «Κλιματική δικαιοσύνη και ειρήνη για το μέλλον», «Δεν μας σταματάει κανείς! Ένας κόσμος με ειρήνη είναι εφικτός» έγραφαν σε πλακάτ μαθητές γυμνασίου στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Βερολίνο, Αμβούργο, Κολωνία, Φρανκφούρτη…

Το μότο παντού κοινό: Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτόν τον πόλεμο, σε έναν πόλεμο, στον οποίο η εξάρτηση από επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές ενέργειας μπαίνει σε πρώτο πλάνο, μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή.

Μεγάλες διαδηλώσειςγια την προστασία του κλίματος και την ειρήνη διοργανώθηκαν εκτός από το Βερολίνο στο Αμβούργο, την Κολωνία, το Ανόβερο, την Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη, το Μάιντς, το Μίνστερ και το Φράιμπουργκ – πόλεις με μεγάλα πανεπιστήμια. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν γερμανικά συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και η Διεθνής Αμνηστία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ