– «Εάν η Γερμανία δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα, τα τεράστια ποσά των υπερβάσεων του κόστους των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη “τρύπα” στον προϋπολογισμό και η χώρα μπορεί να βιώσει μια μεγάλη κρίση, ανάλογη με αυτή του “ελληνικού σεναρίου”» !

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, “μαύρα σύννεφα” έχουν μαζευτεί πάνω από την Γερμανία, την χώρα, που διεκδικεί τον ρόλο της «ατμομηχανής της Ευρώπης».
Και αυτό, επειδή το Βερολίνο θα πρέπει να μειώσει αμέσως το κόστος των δημόσιων πόρων, ή το ποσό του δημόσιου χρέους, το οποίο θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.
Αυτό θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας «τρύπας» μεγάλων διαστάσεων στον προϋπολογισμό της χώρας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές και αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά τόσο αιφνιδιαστικά;
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, στην Γερμανία, η παρουσία ενός εκατομμυρίου μεταναστών αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του γερμανικού οικονομικού συστήματος.GERMANY
Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και η υπερβολική σπατάλη δημόσιων πόρων, λόγω των μεταναστών, θα καταγράψει ζημιά, ύψους, από 37 έως 119 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική ζημία, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο δημοσίευμά της και η “Deutsche Welle”.

Εάν η Γερμανία δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα, τα τεράστια ποσά των υπερβάσεων του κόστους των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη “τρύπα” στον προϋπολογισμό

Το Βερολίνο θα πρέπει να αρχίσει αμέσως να «κόβει» δαπάνες, διαφορετικά η χώρα μπορεί να αναμένει να βιώσει το απαισιόδοξο σενάριο της Ελλάδας, όπως τονίζουν και Γερμανοί και ξένοι ειδικοί οικονομολόγοι.
Η πλήρης απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Γερμανία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομία της με την εμφάνιση του «ελληνικού σεναρίου», ενώ το ποσοστό του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να υπερβεί το 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο κύριος λόγος για τέτοιες δυσοίωνες προβλέψεις βρίσκεται στην μεταναστευτική κρίση και τα δημογραφικά προβλήματα της χώρας, τα οποία συνεπάγονται αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Κατά τους αναλυτές, εάν η Γερμανία δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα, τα τεράστια ποσά των υπερβάσεων του κόστους των δημοσίων δαπανών θα οδηγήσουν σε «μια μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό».

Η μετοχή της “Deutsche Bank” καταρρέει, συμπαρασύροντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφανίζοντας σενάρια χάους στην κραταιά γερμανική οικονομία

Αυτή η “οικονομική τρύπα” θα μπορούσε να αυξηθεί, από το επίπεδο 0% – 2,4% του 2008, στο επίπεδο 1.2% έως 3.8%. Αυτό σημαίνει, ότι το ύψος των κονδυλίων, που θα διατεθούν, θα κυμανθεί από 37 έως 119 δισεκατομμύρια ευρώ, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό της χώρας.
Την ίδια στιγμή η μετοχή της “Deutsche Bank” καταρρέει, συμπαρασύροντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χαμηλότερα.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, ενώ το ξεπούλημα των μετοχών και των ομολόγων της, η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού και των CDS της και η ανακάλυψη όλων αυτών από τους επενδυτές, μαζί με ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δεν χρηματοδοτείται, εμφανίζουν σενάρια χάους στην κραταιά γερμανική οικονομία.

Η αποτυχία του σχεδίου ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας με χιλιάδες νεοεισερχόμενους μετανάστες οδηγεί την Γερμανία πίσω, στην εποχή του Μεσοπολέμου και της κρίσης, στην εποχή, που μάστιζε την χώρα η ανασφάλεια και η ανεργία

Σε παλαιότερες εκτιμήσεις τους, οι οικονομικοί αναλυτές είχαν αναφέρει, ότι, «ανοίγοντας» τις πόρτες σε χιλιάδες μετανάστες, η Γερμανία είχε ένα έξυπνο σχέδιο κατά νου προς εφαρμογή, σύμφωνα με την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.
Κατά το σχέδιο αυτό, η εισροή μεταναστών θα βοηθούσε στην επίλυση του επισφαλούς δημογραφικού προβλήματος της Γερμανίας και στην ενίσχυση της οικονομίας, καθιστώντας την Γερμανία ένα ηθικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επειδή, όμως, όλα τα σχέδια μόνον στην πράξη μπορούν να αποδειχθούν σωστά ή λανθασμένα, έτσι και η διαφαινόμενη πλήρης και ολοκληρωτική αποτυχία αυτού του σχεδίου, οδηγεί την Γερμανία πίσω, στην εποχή του Μεσοπολέμου και της κρίσης, στην εποχή, που μάστιζε την χώρα η ανασφάλεια και η ανεργία πολλών εκατομμυρίων κατοίκων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ