Mε την θεωρητική βάση της διαπραγμάτευσης γιατην Συμφωνία, με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και με το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.
-“Το ζήτημα δεν είναι, πόσο κακό μπορείς να προκαλέσεις εσύ στο άλλον, αλλά πόσο κακό μπορείς να αντέξεις εσύ σε μια ασύμμετρη σχέση ισχύος”.DRAGASAKIS12

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αίσθηση προκάλεσαν όλα, όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης γι’ αυτά, που διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με την διαπραγμάτευση, την υπογραφή της Συμφωνίας, αλλά και τις διαφωνίες, που προέκυψαν, σχετικά με την πολιτική και την τακτική των κυβερνητικών στελεχών για τα ζητήματα αυτά.
Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος μέχρι τώρα σιωπούσε δημοσίως, αποφάσισε να μιλήσει και να αναδείξει τις μεγάλες διαφωνίες, που είχε, πρώτον, με την θεωρητική βάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δεύτερον, με τον ίδιο τον διαπραγματευτή (δηλαδή τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη), και τρίτον, με το περίφημο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, το οποίο -όπως είπε- περιείχε «πλειοδοσία υποσχέσεων» και χαρακτηριζόταν από «μαξιμαλισμό» και «βολονταρισμό».

“Το ζήτημα δεν είναι, πόσο κακό μπορείς να προκαλέσεις εσύ στο άλλον, αλλά πόσο κακό μπορείς να αντέξεις εσύ σε μια ασύμμετρη σχέση ισχύος”

Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε με απόλυτο τρόπο την αντίθεσή του με το στρατήγημα Βαρουφάκη, που υποστήριζε, ότι «έτσι και απειλούσαμε με έξοδο από το ευρώ, οι δανειστές αυτόματα θα υποχωρούσαν», λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι
«αυτό δεν συνέβη και ότι ήταν μια υπόθεση, που δεν επιβεβαιώθηκε. Κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν εξαρχής μεθοδολογικά λάθος. Διότι το ζήτημα δεν είναι, πόσο κακό μπορείς να προκαλέσεις στο άλλον, αλλά πόσο κακό εσύ μπορείς να αντέξεις σε μια ασύμμετρη σχέση ισχύος».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης καταγγέλλει στην συνέχεια υπαινικτικά, αλλά με εξαιρετική σαφήνεια, τον ρόλο του ίδιου του Γιάννη Βαρουφάκη στο τελικό αδιέξοδο, καθώς και την αφ΄υψηλού στάση του μετά την Συμφωνία. Επισημαίνει, δε, ότι το βασικό ερώτημα στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης ήταν, το «πώς θα συνεχίζονταν οι εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στην χώρα, αν δεν υπήρχε Συμφωνία, με δεδομένο, ότι είχε «στεγνώσει» ο λογαριασμός χρηματοδότησης των εισαγωγών»;

“Είναι κάκιστη η Συμφωνία, που επετεύχθη, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού «στρατηγήματος Βαρουφάκη» και σίγουρα πολύ χειρότερη εκείνης, που θα μπορούσε να είχε γίνει, αν η ελληνική προσέγγιση ήταν διαφορετική”

Η φράση, με την οποία κλείνει αυτό το κομμάτι του συλλογισμού του, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική: «Μου κάνει εντύπωση, ότι αυτά και άλλα συναφή ( δηλαδή το επαπειλούμενο πάγωμα των εισαγωγών) δεν βλέπω να συζητούνται, όσο θα έπρεπε -είτε διότι κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τον ρόλο, που έπαιξαν, είτε, γιατί νομίζουν, ίσως, λανθασμένα, ότι δεν θα τα έχουμε και στο μέλλον μπροστά μας».
Στην πραγματικότητα ο κ. Δραγασάκης δείχνει να θεωρεί κάκιστη την Συμφωνία, που επετεύχθη, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού «στρατηγήματος Βαρουφάκη». Και σίγουρα πολύ χειρότερη εκείνης, που θα μπορούσε να είχε γίνει, αν η ελληνική προσέγγιση ήταν διαφορετική.

“Η επιστροφή στην δραχμή είναι το σενάριο και ο στόχος των εχθρών της Ελλάδας. Την έξοδο από το ευρώ την πρότειναν οι ίδιοι, αποδείχθηκε δικό τους “γήπεδο”, δικό τους “όπλο”, και όχι δικό μας”

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης απέφυγε να δηλώσει, ότι όλα αυτά δεν θα θα μπορούσαν να γίνουν, αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ορίσει ως Υπουργό Οικονομικών -παρά την δική του πλήρη διαφωνία- τον κ. Βαρουφάκη και αν δεν υποστήριζε την λογική του κ.Βαρουφάκη, ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Κυβέρνησης και εναντίον των δανειστών.
Δεν μίλησε, επίσης, και για το ότι ο ίδιος του διαφώνησε πλήρως με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διότι φοβόταν, πως αυτό θα οδηγούσε τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών και, στην συνέχεια, σε άνευ όρων συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης, προκειμένου να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ και, συνακολούθως, την εθνική καταστροφή.
Τέλος, αναφερόμενος στην άποψη εκείνων, που προκρίνουν την επιστροφή στην δραχμή (κυρίως σε όσα υποστηρίζει η ομάδα Λαφαζάνη), ο κ.Δραγασάκης είναι απόλυτα κατηγορηματικός, λέγοντας: «Αυτό είναι το σενάριο και ο στόχος των εχθρών της Ελλάδας. Την έξοδο από το ευρώ την πρότειναν οι ίδιοι, αποδείχθηκε δικό τους “γήπεδο”, δικό τους “όπλο”, όχι δικό μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ