Οἱ ἐκδόσεις Δόμος σᾶς προσκαλοῦν στήν παρουσίαση τοῦ βιβλίου

τοῦ Χριστοφόρου Σωφρονίου

TO ΕΙΣΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

τήν Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, στίς 6:00 μ.μ.

στό Βυζαντινό καί  Χριστιανικό Μουσεῖο  Ἀθηνῶν (Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 2132139517)

Τό βιβλίο θά παρουσιάσουν:

Νῖκος Οὐζούνογλου,  Ὁμότ. Καθηγητής Ἐθνικοῦ Μετσόβειου Πολυτεχνείου-Πρόεδρος τῆς ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος,  τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δημήτριος Μαυρόπουλος, Θεολόγος, Ἐκδότης.

Συντονίζει ὁ Κωνσταντῖνος Δεληκωσταντής,  Ὁμότιμος Καθηγητής Ἐθνικοῦ καί Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, Διευθυντής τοῦ Α´ Πατριαρχικοῦ Γραφείου.

Τήν ἐκδήλωση, ἡ ὁποία τελεῖ ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἀδελφότητος Ὀφφικιαλίων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου «Παναγία ἡ Παμμακάριστος», θά πλαισιώσει μουσικό σχῆμα μέ παραδοσιακά τραγούδια.

Το βιβλίο

Το βιβλίο «Το Εισοδικό της Αγίας Σοφίας», του Χριστόφορου Δ. Σωφρονίου, Άρχοντος Υπομνηματογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δόμος, αποτελεί μια τετράχρωμη σκληρόδετη πολυτελή έκδοση 288 σελίδων, με πληθώρα εικόνων και πινάκων και πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Η έκδοση αποτελεί ένα μοναδικό εκδοτικό γεγονός, που οφείλεται κυρίως στο θέμα του και τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας αναδεικνύει τον σημαντικότερο χριστιανικό ναό του κόσμου, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Την ΑγιαΣοφιά, που συμπεριλαμβάνει όλη την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μαζί με τις μεγάλες και τις μικρές, τις ένδοξες και τις άσημες, τις ιερές και τις επαίσχυντες, τις χαρμόσυνες και τις οδυνηρές στιγμές της Ρωμιοσύνης.

Ο συγγραφέας μέσα από ένα βιωματικό και ιστορικό οδοιπορικό διατρέχει την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την πρώτη θεμελίωση μέχρι τη σημερινή της κατάσταση, με αναφορές, περιγραφές, διηγήσεις, σχολιασμούς άλλοτε ρεαλιστικούς και άλλοτε υπαινικτικούς, αξιολογήσεις και επισημάνσεις.

Το βιβλίο περιέχει 125 φωτογραφίες και 17 σχεδιαγράμματα, που αναδεικνύουν τον ναό, τα επιμέρους τμήματά του και τους διαδρόμους του, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του, τα ίχνη λατρείας και προσκύνησης.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Γρανιτών.

 Ο συγγραφέας

Ο Χριστόφορος Δ. Σωφρονίου γεννήθηκε στην Ίμβρο το 1954 όπου και μεγάλωσε. Το 1967 μετοίκησε στην Ελλάδα με όλη του την οικογένεια, όταν ο πατέρας του Δημήτριος-καθηγητής στο Γυμνάσιο της Ίμβρου- απελάθηκε από την Τουρκία. Μετά την περάτωση των γυμνασιακών σπουδών φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εξειδικεύτηκε στην καρδιολογία, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Το 2015, μετά πρόφρονα πρόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προχειρίστηκε σε Άρχοντα Υπομνηματογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ζει και εργάζεται στην Χαλκίδα.

Εκδόσεις Εν πλω-Δόμος-Ακρίτας