Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, Eurostat, οι συνολικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, στις 28 χώρες- μέλη της Ε.Ε., ανήλθαν το 2016 σε 2,85 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ισπανία κατέχει και για το 2016 την πρωτιά στις διανυκτερεύσεις, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά των διανυκτερεύσεων μη μόνιμων κατοίκων (επί του συνόλου σε κάθε χώρα) αναφέρθηκαν στην Μάλτα, την Κύπρο, την Κροατία και την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2016, η Ισπανία είχε τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία από όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, η Ισπανία κατέγραψε αύξηση 7,8%, έναντι του 2015, έχοντας συνολικά 454 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Ακολούθησαν η Γαλλία και η Ιταλία με 395 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις η κάθε μία και η Γερμανία, με 390 εκατομμυρια διανυκτερεύσεις.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Ισπανία ήταν, επίσης, ο ηγέτης στις διανυκτερεύσεις από αλλοδαπούς σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με 294 εκατομμύρια, αριθμός, που ισοδυναμεί με το 22% του συνόλου των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων σε ξενοδοχεία της Ε.Ε..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις στην Ε.Ε. παρατηρήθηκαν το 2016 στην Βουλγαρία (17,9%) και την Σλοβακία (16%), ενώ η σημαντικότερες μειώσεις στην Γαλλία, (πτώση 4,6%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (πτώση 4,6%)!

Το 2016, οι συνολικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανήλθαν σε 2.850.000.000, μια αύξηση της τάξης του 2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στον αριθμό των μη κατοίκων, οι διανυκτερεύσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 3,6%, ενώ οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων αυξήθηκαν κατά 0,6%. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για τα οποία η Eurostat έχει διαθέσιμα στοιχεία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Βουλγαρία (17,9%) και την Σλοβακία (16%).
Αντίθετα, οι πιο σημαντικές μειώσεις, σε σύγκριση με το 2015, καταγράφηκαν στην Γαλλία, όπου έπεσαν κατά 4,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σημειώθηκε πτώση 4,5%. Η μείωση αποδίδεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία και στο Brexit στην Βρετανία.
Τα υψηλότερα ποσοστά των διανυκτερεύσεων μη μόνιμων κατοίκων (επί του συνόλου σε κάθε χώρα) αναφέρθηκαν σε Μάλτα (96%), Κύπρο (95%), Κροατία (93%) και Ελλάδα (79%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στην Ρουμανία (19%) και την Γερμανία (20%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ