(c) ellinikignomi.eu

Διεθνές forum στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 17 ομιλητών από Ελλάδα, Κύπρο και 6 βαλκανικές χώρες – Συνδιοργανωτές η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο δήμος Θεσσαλονίκης – Σάββατο, 10/11, 14.30-20.00, στη ΔΕΘ (Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», Αίθουσα Β).

Με τη συμμετοχή 17 ομιλητών από την Ελλάδα, 6 χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο πραγματοποιείται το Σάββατο 10/11, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», στη ΔΕΘ, διεθνές forum για τη βαλκανική τουριστική συνεργασία, με τίτλο «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών». Το forum συνδιοργανώνουν η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα και το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, και διεξάγεται παράλληλα με την έκθεση PHILOXENIA που φιλοξενείται στη ΔΕΘ. Ομιλητές και προσκεκλημένους θα καλωσορίσουν στο forum, ως συν-οικοδεσπότες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ θα χαιρετίσουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το βαλκανικό τουριστικό forum αποτελεί συνέχεια πρωτοβουλιών της ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα για τη συνεργασία των βαλκανικών χωρών εντός και εκτός ΕΕ, με κορυφαία το συνέδριο που είχε διοργανώσει τον περασμένο Ιανουάριο στις Βρυξέλλες, με τη συνεργασία τριών ακόμη ευρωβουλευτών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, με τίτλο «Βαλκάνια: Κοινές μνήμες, κοινό μέλλον». Εκεί, ιστορικοί, ερευνητές και ακαδημαϊκοί επιχείρησαν να αποκαλύψουν τα στοιχεία της «βαλκανικής ταυτότητας», δηλαδή της ιστορικής και πολιτιστικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων που καταρρίπτουν το στερεότυπο της «πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης» (το υλικό του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο http://thebalkans.eu/).

Στο forum της Θεσσαλονίκης 17 ομιλητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, τη FYROM, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη θα αναζητήσουν τρόπους κοινής αξιοποίησης των ιδιαίτερων αλλά ανεκμετάλλευτων τουριστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής – το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία, το πλούσιο κοινό πολιτιστικό απόθεμα, τη γαστρονομική της παράδοση – που την καθιστούν μοναδικό εναλλακτικό προορισμό για τις μακρινές μεγάλες τουριστικές αγορές.

Το forum θα δομηθεί γύρω από τρεις θεματικές ομάδες συζήτησης:

 

  1. Τουριστική φυσιογνωμία και συγκριτικά πλεονεκτήματα των Βαλκανίων – απαραίτητες τουριστικές και μεταφορικές υποδομές διαβαλκανικού χαρακτήρα.
  2. Ιδέες προώθησης της βαλκανικής τουριστικής συνεργασίας και καλές πρακτικές. Μπορεί να διαμορφωθεί ένα βαλκανικό τουριστικό προϊόν;
  3. Η συμβολή του τουρισμού στην εθνική ανάπτυξη και στη βαλκανική συν-ανάπτυξη.

Στις συζητήσεις του forum οι ομιλητές – ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και δήμων από 8 χώρες – θα αναζητήσουν τρόπους και εργαλεία ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ευρύτερης περιφερειακής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα τώρα που η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων έχει ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα και οι πολυμερείς συνεργασίες (όπως η πρόσφατη τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στις 2/11) καταλήγουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Συν τοις άλλοις, ο τουρισμός και η τουριστική ώσμωση των λαών της περιοχής αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» κατά των εθνικιστικών εντάσεων.

KATSARDIS Vasileios Vlasios

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ