Στην Καβάλα παραβρέθηκε ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel, ο οποίος αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση των πόλεων της Καβάλας και της Νυρεμβέργης, που οδήγησε σε μία γενναία χρηματοδότηση από δωρητές, για την υλοποίηση των δράσεων του Οργανισμού στην περιοχή. Χαιρετισμό απηύθυναν: η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Συνεχάρησαν τον πρόεδρο του Οργανισμού για το έργο και δήλωσαν τη στήριξη τους στην προσπάθεια του.

Στην Καβάλα συναντήθηκαν επίσης με τη Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, η δημοτική σύμβουλος της Νυρεμβέργης, Aliki Alesik και ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Νυρεμβέργης, Dr. Norbert Schürgers, παρουσία της Αναστασίας Ιωσηφίδου και του Κωνσταντίνου Θωμαδάκη από τη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση της Καβάλας «Δημωφέλεια». Αφορμή ήταν τα εγκαίνια του «Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» και του κέντρου για παιδιά στην Καβάλα και τη Νέα Ηρακλείτσα από το Χαμόγελο του Παιδιού..

Τα εγκαίνια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σηματοδοτούν και την έναρξη της λειτουργίας του σπιτιού στη Νέα Ηρακλείτσα, στο οποίο θα μεγαλώνουν παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, που οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κρίνουν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό περιβάλλον, λόγω σοβαρής κακοποίησης και παραμέλησης. Το σπίτι αποτελείται από δύο οικήματα και θα φιλοξενεί 19 παιδιά και ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των υποστηρικτών του, ο Οργανισμός «Το χαμόγελο του παιδιού» κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που εδρεύει στην Καβάλα, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών που έχουν ανάγκη στην περιοχή. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και οι ιδιώτες και επιχειρήσεις, που συνέβαλλαν στην υλοποίηση του στόχου.

Μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανάπτυξη του τουρισμού στο δήμο της. Με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχει προωθηθεί ο προσκυνηματικός τουρισμός στους Φιλίππους – ιδιαίτερα μετά την ένταξή τους στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πέρσι τον Ιούνιο Αρχές Ιουλίου η κυρία Τσανάκα θα υποδεχθεί τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και επικεφαλής της ΕΓΣ, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, στην Καβάλα, όπου θα συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη συνεργασία τους. Επίσης, σε συνέχεια της συνάντησής της με τους Alesik και Dr. Schürgers, η Δήμαρχος Καβάλας προσβλέπει στην αντάμωση μαζί τους κατά την έβδομη συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Νοέμβριο στη πόλη του Sindelfingen.

Το 2019 θα εορταστούν τα 20 χρόνια της «Δημωφέλειας», γεγονός που ήδη απασχολεί το Δήμο Καβάλας. Καβάλα και Νυρεμβέργη ήδη εξετάζουν τις δραστηριότες που θα διοργανώσουν με την παραπάνω αφορμή και με επίκεντρο τον πολιτισμό και τις ανταλλαγές των νέων. Κατά τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των σχετικών εκδηλώσεων.

Η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση της Καβάλας «Δημωφέλεια» έχει δραστηριοποιηθεί έντονα για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή, σε συνεργασία με ομόλογο οργανισμό στην Βαυαρία και με τη στήριξη της ΕΓΣ. Οι εταίροι της «Δημωφέλειας» είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την τεχνογνωσία των Γερμανών συναδέλφων τους, ειδικών σε θέματα τουρισμού κατά την έκθεση ΙΤΒ 2017 την περασμένη άνοιξη.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ