Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, για πρώτη φορά ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, δηλώνει «παρών», μέσω του νομικού και πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που τον εκπροσωπεί στην όλη διαδικασία, κ. Αργύρη Καρρά, νομιμοποιώντας έτσι απολύτως τις ενέργειες του Ανακριτή κατά της Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Φούκα.
Ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής “σπάει και την σιωπή του”, αφού προτίθεται να παραστεί και σε ενδεχόμενη δίκη, αν τελικά αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών.karamanlis
Παράλληλα είναι πολιτική κίνηση, αφού παρεμβαίνει και στην άλλη δικογραφία, που έχει συνενωθεί και αφορά το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας σε μια περίοδο διακυβέρνησης, κατά την οποία, κατά την Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση έκανε πολιτικά ανοίγματα προς την Ρωσία μέσω και οικονομικών συνεργασιών. Η χρονική στιγμή, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, ουσιαστικά επιβραβεύει την έρευνα, που έγινε.

Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να παραστεί στην δίκη ως πολιτική αγωγή επειδή υπήρξε θύμα των γνωστών τηλεφωνικών υποκλοπών από την Vodafone

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το άρθρο 370A της Ποινικής Δικονομίας επιτρέπει στον πρώην Πρωθυπουργό να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, αφού, κατά το διαβιβαστικό, και ο ίδιος υπήρξε θύμα των γνωστών υποκλοπών, μέσω της εταιρείας Vodafone, η οποία παρακολουθούσε 107 παρόχους, πρώην Υπουργούς, αλλά και απλούς πολίτες, που κατονομάζονται όλοι, όπως και οι τηλεφωνικοί αριθμοί των παροχών τους στο διαβιβαστικό. Σε αυτό αποκαλύπτεται ακόμη μία σημαντική λεπτομέρεια: Το 2004, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και λίγο πριν, ζητήθηκε από την ΕΥΠ και από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας να δοθούν στοιχεία-τεχνικές πληροφορίες, με σκοπό την ανεύρεση λύσεων σε θέματα επανασυνδέσεων. Τα στοιχεία, όπως αναφέρει ο κ. Φούκας, αφορούσαν «τον αριθμό των διακοπτών, που κάλυπταν την περιοχή των Αθηνών και την εδαφική κάλυψη εκάστου αυτών, τα στοιχεία του κατασκευαστή κλπ.».

Η δικογραφία περιλαμβάνει και στοιχεία από τους “WikiLeaks” και από Υπηρεσίες Πληροφοριών

Ο ανακριτής περιγράφει κινηματογραφικές συνθήκες για τον εντοπισμό των δραστών – προσπάθειες, που πάντως δεν τελεσφόρησαν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ένορκη κατάθεση επιχειρηματία αποκαλύπτει και λεπτομέρειες για συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ο ανακριτής αποκαλύπτει, ότι έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Αλέξανδρου Ρόντου αλλά και του Αρη Καρατζά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013. Από τις συνομιλίες εντοπίστηκε ενδιαφέρον αποδεικτικό υλικό. Στοιχεία αντλήθηκαν επίσης από τον ιστότοπο “WikiLeaks”, ενώ από τον ανακριτή εκτιμάται, ότι τα έγγραφα, που δημοσιεύθηκαν, είναι απολύτως γνήσια.
Εγιναν, όπως αναφέρεται, και ανακριτικές πράξεις, ενώ υπήρξε συνεχής επαφή και του ανακριτή με πρόσωπα, που κινούνταν στον χώρο των Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Μεταξύ των μαρτύρων που εξετάστηκαν, είναι οι Α. Ρόντος και Α. Καρατζάς αλλά και οι επιχειρηματίες Γιώργος Τρεπεκλής, Βίκτωρ Ρέστης και Αναστάσιος Πάλλης.
Ο ανακριτής επισημαίνει για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ότι «παρατηρείται ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην ενέργεια, στα εξοπλιστικά και στις κρατικές προμήθειες». Εκτός από τον πετρελαιο-αγωγό αναφέρεται και ο αγωγός φυσικού αερίου. Επισημαίνεται, ότι και τα δύο έργα είχαν ιδιαίτερη επίδραση στην ελληνική οικονομία και στο ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ