Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11/09/2015 το Παγκόσμιο Forum Παραδοσιακού Καπνού στην Κομοτηνή με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, που αντιπροσωπεύει το 87% του συνολικού όγκου του εξαγόμενου καπνού παγκοσμίως.kapnos_forum1

Στο Forum συμμετείχαν και μίλησαν: ο παγκόσμιος πρόεδρος της ITGA και πρόεδρος της ITGA Αφρικής κ. Francois van der Merwe, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο αναπληρωτής καθηγητής, Ph.D και πρόεδρος της Αγροτικής Ακαδημίας Βουλγαρίας κ. Hristo Bozukov, ο κ. Antonio Abrunhosa, η καθηγήτρια κα. Marija Srbinoska και ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Καπνοκαλλιεργητών κ. Francois Vedel.

Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων, αντιπροσωπείες καπνοκαλλιεργητών από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Φύρομ, Λίβανο, Πορτογαλία, Ν. Αφρική, Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.τ.λ.), εκπρόσωποι Πολυεθνικών Εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης καπνού.

Το μήνυμα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην έκκληση των καλλιεργητών καπνού προς τις κυβερνήσεις, να ανοίξουν επίσημο διάλογο, με στόχο να προωθηθούν προς συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, λόγω των δραστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως οι τυποποιημένες συσκευασίες και τα συστατικά απαγόρευσης, μέτρα τα οποία πλήττουν τις χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως η Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο καπνός στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. αποτελεί μονοκαλλιέργεια και υπό την έννοια αυτή όπως είπε “αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για 10.000 περίπου οικογένειες”.

Παράλληλα, τόνισε ότι η καλλιέργεια της ποικιλίας του μπασμά στην Θράκη αποτελεί ταυτόχρονα στοιχείο πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Καλλιεργούμε σε εκτάσεις πολύ μικρότερες του εκταρίου ανά εκμετάλλευση. Σε αγροτεμάχια ακόμη και 50 τετραγωνικών μέτρων. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτή ισοπεδωτικά, με οριζόντια μέτρα κατά του καπνού και να αποδομήσει ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες της Ροδόπης και της ορεινής Ξάνθης.

Αυτό το συνέδριο, στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, το μήνυμα ότι η περιοχή μας ενδιαφέρεται και στηρίζει τον καπνό και θεωρεί ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί μέσα από πολιτικές, οι οποίες γίνονται στο όνομα της κοινωνικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης άλλων κοινωνικών ομάδων”.

Ψήφισμα ITGA FORUM Καπνού Ανατολικού Τύπου

Καπνοκαλλιεργητές από οργανώσεις: Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Λίβανο, Σερβία και Τουρκία συναντήθηκαν στην Κομοτηνή, Ελλάδα, σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, 2015.

Οι παρόντες καλλιεργητές στη συνάντηση συζήτησαν σε βάθος τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της παγκόσμιας παραγωγής και αφιέρωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της αγοράς για τα καπνά τύπου Oriental.

Οι καλλιεργητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι αναπτύσσουν μία καλλιέργεια, η οποία παρέχει μία νόμιμη αγορά που εξακολουθεί να αυξάνεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή τους απασχολεί εκατομμύρια μέλη οικογενειών και εργάτες σε όλο τον κόσμο και εξασφαλίζει μία βιώσιμη ευημερία για πολλές περιοχές και χώρες.

Στην πραγματικότητα, ο καπνός είναι ένα από τα λίγα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν επικερδώς σε πολλές αγροτικές περιοχές των χωρών αυτών και επειδή είναι καλλιέργεια εντατικής εργασίας, εξασφαλίζει την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή καπνού. Η βιωσιμότητα του καπνού συνεπάγεται και τη βιωσιμότητα χιλιάδων χωριών και των κατοίκων τους όλων αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών απομακρυσμένων τμημάτων της Τουρκίας.

Σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και παρόμοιες περιοχές σε γειτονικές χώρες, ημιορεινές και ορεινές, τα καπνά ανατολικού τύπου αποτελούν μονοκαλλιέργεια και η εξάλειψή τους θα ανάγκαζε τη μετανάστευση ολόκληρων κοινοτήτων από τις περιοχές όπου η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτέλεσε βασικό οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο για αιώνες, οι οποίες βρίσκονται υπό απειλή με τα υπερβολικά μέτρα κατά του καπνίσματος.

Οι καλλιεργητές ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης της παραγωγή τους, η οποία οφείλεται εν μέρει στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά στα κακοσχεδιασμένα μέτρα, όπως η υπερβολική φορολογία και η πρόχειρη συσκευασία, τα οποία δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για παραποίηση και λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού, σαμποτάροντας έτσι αποτελεσματικά τους επιθυμητούς στόχους των εν λόγω μέτρων. Τον επόμενο χρόνο στην Ινδία, στη συνεδρίαση COP7 της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC), μπορεί να εγκριθούν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για τα συστατικά που επιτρέπονται στα προϊόντα καπνού και οι παραγωγοί ζητούν την προσοχή των κυβερνήσεών τους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι επιχειρήσεις τους και το μέλλον τους.

Οι καλλιεργητές επίσης αναγνωρίζουν τις σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση σε ορισμένες αγορές και επιμένουν ότι η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να παραπεμφθεί, ως επείγον, πίσω στην αρχική εντολή του άρθρου 17, όπως επανέλαβαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Διάσκεψης των Μερών (COP 6) που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα και με όρους παροχής βοήθειας προς τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών παραγωγής, με σκοπό την έρευνα για διαφοροποίηση στρατηγικών εκεί όπου η μειωμένη ζήτηση μπορεί να επηρεάσει τα προς το ζην των καλλιεργητών και μία τέτοια διαφοροποίηση είναι δυνατή.

Η εν λόγω έρευνα, όπως παραδέχθηκε η ίδια η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC), μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συμμετοχή των καλλιεργητών και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, οι οποίοι έχουν επαναλάβει την προσφορά τους να συνεργαστούν και να μοιραστούν την τεράστια εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στις δυνατότητες και τις δυσκολίες διαφοροποίησης της καλλιέργειας του καπνού, όπου είναι δυνατόν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ