-Η Τουρκία είχε ζητήσει από την Ρωσία αύξηση της έκπτωσης φυσικού αερίου από περίπου 6% σε 10,25%, αλλά η Μόσχα απέρριψε το αίτημα και “ναυάγησε” η συμφωνία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Από ότι διαφαίνεται ο αγωγός φυσικού αερίου « Turk Stream» θα έχει την τύχη του αγωγού « South Stream», και τα όνειρα της Ελλάδος για έσοδα από αυτόν θα αποδειχθούν “φρούδες ελπίδες”.
Σύμφωνα με Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο στον τομέα της ενέργειας, «η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για το προγραμματισμένο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου « Turk Stream», με αποτέλεσμα να παγώσουν οι συνομιλίες , αναφέρει η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet”.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις αυτήν την στιγμή. Η Ρωσία έθεσε ως πρόσκομμα στις συνομιλίες την μεγάλη έκπτωση, που απαιτεί η τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου “BOTAS”.

Η Τουρκία είχε ζητήσει από την Ρωσία αύξηση της έκπτωσης φυσικού αερίου από περίπου 6% σε 10,25%, αλλά η Μόσχα απέρριψε το αίτημα

Όμως δεν υπήρξε Κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία και έτσι οι συνομιλίες έχουν παγώσει για την ώρα. Τα δύο μέρη δεν έχουν περατώσει τις συνομιλίες, αλλά τις έχουν «παγώσει», δήλωσε ο Τούρκος Υφυπουργός Sefa Aytekin.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Ο κ. Aytekin σημείωσε, ότι η Τουρκία είχε ζητήσει αύξηση της έκπτωσης φυσικού αερίου από περίπου 6% σε 10,25% από την ρωσική πλευρά , κάτι το οποίο φαίνεται υπέρογκο στην Μόσχα.
Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου από την Ρωσία και η “BOTAŞ” είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της “Gazprom”, σημείωσε ο κ. Aytekin .
«Εγώ δεν βλέπω καμία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αλλά, αν η Ρωσία είχε κάνει μια έκπτωση επιπλέον στο αέριο, θα μπορούσαμε να ήμασταν σε καλύτερη θέση», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας, ότι η Τουρκία είχε λάβει «μεγάλους κινδύνους» σχετικά με το έργο.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την υλοποίηση του έργου αυτού και εξαναγκάζουν την Τουρκία να το ματαιώσει

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο αυτόν ορθά και έχασε πάρα πολύ χρόνο. Θα δούμε, τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε ο κ.Aytekin.
Μια πηγή της “Gazprom” δήλωσε, ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει αρχικά με την Τουρκία, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Πάντως, έγκυροι αναλυτές εκτιμούν, ότι η ουσία του προβλήματος ευρίσκεται στο ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την υλοποίηση του έργου αυτού για τα δικά τους συμφέροντα, και αυτό θα αναγκαστεί να πράξει στο τέλος και η Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ