Ο Βασίλης Γεροδήμος είναι Καθηγητής Προπονητικής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο του (1994) και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD, 2002). Από το 1999 έως το 2003 δίδαξε μαθήματα (ΠΔ 407/80) σχετικά με την προπονητική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2003 έως σήμερα διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων άσκησης και προπόνησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει γράψει επτά (7) βιβλία-κεφάλαια βιβλίων, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 μελέτες σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 μελέτες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά σχετικές με τη φυσική κατάσταση, τις αθλοπαιδιές, την αξιολόγηση και την υγεία με περισσότερες από 750 ετεροαναφορές σχετικά με το έργο του στη διεθνή βιβλιογραφία.

-Ένα πρόγραμμα για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, τι θα πρέπει να έχει ως στόχο;

“Ένα πρόγραμμα άσκησης, για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, θα πρέπει να έχει ως στόχο: τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας (αντοχής), καθώς και την ανάπτυξη της δύναμης, της κινητικότητας (ευλυγισία – ευκαμψία) και των συντονιστικών ικανοτήτων (κυρίως της ισορροπίας).Για τη βελτίωση των πιο πάνω ικανοτήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλές ασκήσεις ή δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε μέσα στο σπίτι είτε στο ύπαιθρο χρησιμοποιώντας απλά υλικά”.

-Εσείς τι προτείνετε; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

“Όσον αφορά στις προτάσεις, το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο στο ύπαιθρο είναι ιδανικές δραστηριότητες για τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας (αντοχής) την άνοιξη.

Επίσης, πολύ καλές δραστηριότητες είναι η κολύμβηση – άσκηση στο νερό αλλά και ο χορός (μοντέρνος, παραδοσιακός, λαϊκός κ.α.) που μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε κλειστό χώρο όσο και στο ύπαιθρο”.

-Επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα τι μπορεί να περιλαμβάνει;

“Επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος για την ανάπτυξη της δύναμης και τη βελτίωση της κινητικότητας (ευκαμψία – ευλυγισία). Για παράδειγμα, ασκήσεις για τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς, την πλάτη (π.χ. κωπηλατική κρατώντας μπουκάλια με νερό ή άμμο στα χέρια, το στήθος (πχ. κάμψεις), τους ώμους (πχ. πιέσεις ώμων ή πλάγιες άρσεις των χεριών κρατώντας μπουκάλια με νερό ή άμμο στα χέρια), τα χέρια (πχ. βυθίσεις) και τα πόδια (π.χ. προβολές, προσαγωγές και απαγωγές των ποδιών,ημικαθίσματα κ.α.) αποτελούν ιδανικές επιλογές για την ανάπτυξη της δύναμης του σώματος. Οι διατατικές ασκήσεις για όλο το σώμα σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση μιας σωστής και ρυθμικής αναπνοής μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση του άγχους και του στρες. Επιπρόσθετα, δραστηριότητες όπως το tai chi και η yoga είναι πολύ καλές για τη βελτίωση της κινητικότητας και των συντονιστικών ικανοτήτων και μπορούν να εκτελεστούν στο ύπαιθρο με τη συνοδεία απαλής μουσικής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων άσκησης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται αυστηρά διάφορες βασικές μεθοδικές αρχές όπως: εκτίμηση υγείας των ασκούμενων με ερωτηματολόγια, ιατρική παρακολούθηση, έλεγχος της επιβάρυνσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλληλη επιλογή εξοπλισμού ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας, σωστή ενυδάτωση του οργανισμού(λήψη υγρών) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τους μήνες όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή κ.α.”.

-Αυτή η εποχή προσφέρεται και για κάτι άλλο;

“Εκτός από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης, θα ήταν σημαντικό να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας και να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας περισσότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών”.

ΑΑΖ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ