Με επιστολή-απάντησή της στα Ηνωμένα Έθνη, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ επισημαίνει την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας!
-“Η Τουρκία, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με γειτονικά της κράτη”!
Όπως αποκαλύπτεται από σχετικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με την οποία απαντά στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της. Η επιστολή αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από δύο περίπου εβδομάδες, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτω από τα κεφάλαια του Δικαίου της Θάλασσας και του Κυπριακού.
Η συγκεκριμένη επιστολή, που έχει ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2016, υπογράφεται από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κ. Αικατερίνη Μπούρα, και είναι σε απάντηση επιστολής της 15ης Ιουνίου, του Τούρκου ομολόγου της.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κύπρο, η κα Μπούρα επισημαίνει, ότι «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη, με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

“Η τουρκική θέση παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για την δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και την διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης”!

«Πράγματι, τόσο η παραπλανητική και εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ισότητας, ως κανόνα, που διέπει την θαλάσσια οριοθέτηση, όσο και η συμπτωματική και αποσπασματική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για την θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των ισχυρισμών, που περιέχονται στην επιστολή της 15ης Ιουνίου το 2016» προσθέτει η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρεσβης κ. Μπούρα στην επιστολή της.
Απαντώντας, δε, στον τουρκικό ισχυρισμό, ότι τα ελληνικά νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και / ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), η Ελληνίδα Πρέσβης τονίζει, πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για την δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και την διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ