Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Κοινή απόφαση πάρθηκε μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ , του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ και του Πρόεδρου του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ  για την πορεία και διευκόλυνση της λύσης του προσφυγικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος και οι εταίροι της συμφώνησαν στην λειτουργία κέντρων εγγραφής όλων των προσφύγων που φτάνουν, δημιουργώντας έτσι μία βάση δεδομένων των χωρών προέλευσης. Οι ηγέτες των κομμάτων παρουσίασαν το βράδυ ένα συμφωνητικό οκτώ σελίδων με τα όλα τα βασικά σημεία που στοχεύει η κοινή πολιτική γραμμή που αποφασίστηκε.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

” Συζητήσαμε έντονα ” δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ μετά την συνάντηση στο Βερολίνο.” Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στο μεταναστευτικό πρόβλημα, να το ελέγξουμε και να το οργανώσουμε” , δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Καγκελάριος Γκαμπριελ. ”Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο παρόν έγγραφο.”, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Σιχόφερ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει τη δημιουργία ειδικών κέντρων αποδοχής και καταγραφής των μεταναστών από τις χώρες καταγωγής τους. Σε αυτές τις ειδικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες αίτησης ασύλου , ακόμη και για τα άτομα που δεν έχουν προοπτική να μείνουν. Για την σωστή λειτουργία των διαδικασιών, θα ισχύει ένας όρος παραμονής και συνεπώς υποχρέωση τήρησης του από τους πρόσφυγες .Αυτό σημαίνει ότι ο αιτών άσυλου δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί και να αφήσει τον χώρο στο οποίο βρίσκονται τα κέντρα αποδοχής.

Τις υλικές και χρηματικές παροχές μετά την αίτηση ασύλου θα έχουν την δυνατότητα να τις λάβουν μόνο όσοι εγγραφούν και τηρήσουν τον κανονισμό. Σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν 3 έως 5 κέντρα εγγραφής και ο επαναπατρισμός των ατόμων που η αίτηση τους έχει απορριφτεί , αναλαμβάνεται να διεκπεραιωθεί επίσης από τα κέντρα αποδοχής .

Τέλος, όσον αφορά το θέμα την Τουρκίας και της διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα της στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε, τονίστηκε ότι θα πρέπει η σύνοδος Κορυφής της Τουρκίας να φροντίσει και να εξασφαλίσει οι πρόσφυγες της Άγκυρας, που έρχονται από τριτοκοσμικές χώρες και προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας , να επιστρέφουν πίσω σ αυτήν.

Πρόκειται λοιπόν για ένα αρχικό κοινό σχέδιο του Συνασπισμού της Γερμανίας με γενικό και βασικό στόχο του, την ελεγχόμενη αλλά και μειωμένη ροή των προσφύγων στα γερμανικά εδάφη. Το ερώτημα, ωστόσο, που επικρατεί στο Βερολίνο είναι αν η Γερμανία είναι προετοιμασμένη τελικά να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε συνέπειες αυτής της κίνησης αλληλεγγύης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ