(c) elliniki-gnomi.eu

-Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους και αγνοείται ακόμη ένας από τους επιβαίνοντες μετανάστες, ενώ εγείρονται υποψίες για σκόπιμη ενέργεια εκ μέρους των Τούρκων ώστε να υποκύψει η Ελλάδα στις γερμανικές πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, βόρεια του Μολύβου της Μυτιλήνης, όταν ξύλινο δουλεμπορικο σκάφος, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια, που μετέφερε τουλάχιστον 40 πρόσφυγες και μετανάστες εμβόλισε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρισκόταν στην περιοχή για να επιχειρήσει διάσωση, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το δουλεμπορικό και να πνιγούν 7 άτομα, εκ των οποίων και τρία παιδιά και να αγνοείται μέχρι τώρα ένας από τους επιβαίοντες.
Αν και οι ελληνικές Αρχές, τουλάχιστον επίσημα, προβάλλουν ως πιθανό αίτιο του συμβάντος λάθος χειρισμό ή μηχανική βλάβη του δουλεμπορικού σκάφους, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών, το επεισόδιο αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια Τούρκων πρακτόρων. Οι αναλυτές αυτοί πιστεύουν, ότι λίγο μετά την απόρριψη του γερμανικού τελεσίγραφου για κοινές περιπολίες των Ελλήνων με τους Τούρκους στο Αιγαίο, πράκτορες της ΜΙΤ, επιχειρώντας να προκαλέσουν άλλο ένα επεισόδιο και να στηρίξουν τις απαιτήσεις της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, προκάλεσαν την σύγκρουση του ξύλινου αυτού δουλεμπορικού πλοιαρίου με το σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το περιστατικό συνέβη μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου Μυτιλήνης, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Όπως προαναφέρθηκε, το ξύλινο δουλεμπορικό πλοιάριο, που μετέφερε λαθρομετανάστες, εμβόλισε το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος βόρεια της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα το παλιό ξύλινο σκάφος να υποστεί σοβαρές ζημιές και να βυθιστεί. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 31 άνθρωποι, που επέβαιναν στο δουλεμπορικό, ενώ από τα 8 άτομα, που αγνοούνταν, εκ των οποίων και τρία παιδιά, τα 7 εντοπίστηκαν νεκρά.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Λιμενικού Σώματος,
το περιστατικό συνέβη μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου Μυτιλήνης, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αλφα”.
«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Κατηγορηματική είναι η άρνηση της Ελλάδος να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο

Χθες, μέσα στην Ευρωβουλή o Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έθεσε ως δεδομένο, ότι θα υπάρξουν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να εποπτεύονται τα θαλάσσια σύνορα και πρόσθεσε, προτρέποντας την χώρα μας να αποδεχθεί το γερμανικό αίτημα:
«Ο Τούρκος Πρόεδρος το δέχθηκε και σήμερα διάβασα, ότι δεν συμφωνεί η Ελλάδα. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα απευθυνθώ στην ελληνική Κυβέρνηση και θα ζητήσω να αναθεωρήσει την θέση της».
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών για να επιτήρηση αυτής της πύλης εισόδου, κάτι, όμως, που δημιουργεί πολλούς κινδύνους για την χώρα μας, δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας και επεκτατικής τάσης σε βάρος μας.
Η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας, να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Κούτρα.
Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, το σοβαρό αυτό περιστατικό στο Αιγαίο έγινε με σκοπό να υπάρξουν θύματα, ώστε να συνεχιστούν οι απροκάλυπτες πιέσεις των Γερμανών και των Ευρωπαίων συνοδοιπόρων τους για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους στο Αιγαίο και να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι τουρκικοί στόχοι, μέσω μιάς κοινής ελληνοτουρκικής δράσης στο Αιγαίο, που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία μας στα χωρικά ύδατα και τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ