-Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και ο ρυθμός κατάρτισης συμβάσεων ηλεκτρονικού εμπορίου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σταθερά ανοδική τάση εμφανίζει ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού φορέα E-commerce Europe, που διαβιβάστηκαν στην Βουλή από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου από τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, αυξήθηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια το 2016, άνοδος, η οποία, σύμφωνα με την Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επιβεβαιώνει, τόσο την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές, όσο και τον αυξανόμενο ρυθμό κατάρτισης συμβάσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και όπως, εξάλλου, προκύπτει αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών, η Κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου, με το οποίο επιχειρείται η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Ο νέος Νόμος στοχεύει στην απλούστευση, τον εξορθολογισμό, την καλύτερη εξυπηρέτηση,βτην μείωση δαπανών και τηξ ενιαιοποίηση της Νομοθεσίας που διέπει σήμερα την προστασία των καταναλωτών!

Το προωθούμενο σχέδιο Νόμου αναμορφώνει τον Ν. 2251/94 στην κατεύθυνση της απλούστευσης, του εξορθολογισμού και της ενιαιοποίησης της νομοθεσίας που διέπει σήμερα την προστασία των καταναλωτών.
Στόχος είναι, επίσης, η καλύτερη εξυπηρέτηση των παρόχων ηλεκτρονικού εμπορίου, να μειωθούν τα κόστη και οι δαπάνες συμμόρφωσης και να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τους ξένους παρόχους.
Στον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την διοικητική συνεργασία έχει προβλεφθεί ετήσιος συντονισμένος έλεγχος ιστότοπων σε όλη την Ε.Ε. («σάρωση ή Internet sweep») που διεξάγεται ταυτόχρονα από τις Αρχές προστασίας των καταναλωτών σε διάφορες χώρες.
Αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν, κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία της Ε.Ε.. Η χώρα μας, για το έτος 2015, συμμετείχε στην διενέργεια του sweep, που αφορούσε στον έλεγχο ιστότοπων πώλησης ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, σχετικά με το αν τηρούν την Κοινοτική Οδηγία για τα δικαιώματα του καταναλωτή.
Ελέχθησαν αναλυτικά 19 ιστοσελίδες και σε δέκα ελληνικές εταιρείες εξ’ αυτών υπήρχαν ευρήματα ανεπαρκούς προσυμβατικής ενημέρωσης του καταναλωτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ