Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πέντε είναι τα βασικά σημεία, επάνω στα οποία -προτείνεται από την ελληνική Κυβέρνηση- θα πρέπει να στηρίζεται η αρχική-προσωρινή συμφωνία της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους της, που θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφεί η οριστική συμφωνία .
Όπως αναφέρουν αρμόδιες Κυβερνητικές πηγές, τα σημεία αυτά ενός προγράμματος-γέφυρας είναι τα εξής:
1.Αρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας, που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, μέχρι την σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι για να φθάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην διαπραγμάτευση .
Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κλπ. αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση, χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.foto
2. Ο βασικός όρος, που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι, ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη, που είχαν από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων, πέραν από το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρω, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
3. Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς, ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά ημέρες θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)
4. Μετά την συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις, που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της Κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και επάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η Κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα, που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην φοροδιαφυγή, την διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.
5. Είναι προφανές, ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μείνει πιστή στην σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ