Εκτιμάται, ότι θα υπάρξουν νέες ελληνορωσικές συμφωνίες, καθώς έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς για τον ΟΣΕ και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ως «εξαιρετικές» χαρακτηρίζονται από το Κρεμλίνο οι συνομιλίες, που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα και αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, πώς «άνοιξε» ο δρόμος για μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός, ότι συμφωνήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να βρεθεί ξανά στην Ρωσία τον Ιούνιο, στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όχι απλά ως επίσημος προσκεκλημένος, αλλά ως ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης.Flag of Greece
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη τιμητική πρόσκληση, την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποδέχθηκε και αναδεικνύει την στενή συνεργασία, που θέλουν να έχουν πλέον οι δύο χώρες. Κι’ αυτό, αφενός γιατί η ελληνική εκπροσώπηση τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει και αφετέρου, γιατί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα πέσουν οι υπογραφές για την εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Θα ιδρυθούν μεικτές ελληνορωσικές εταιρείες μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ρωσία και πάλι τον Ιούνιο, θα έχει συμπληρωθεί το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται, ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν, όσο διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, που θα επανεισάγονται στη ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.

“Οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά”

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Πεσκώφ, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και η αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι, ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκώφ.
Ο κ. Πεσκώφ έσπευσε, επίσης, να χαρακτηρίσει «πολύ θετικές» τις τρίωρες συνομιλίες, που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα. «Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρεκόρ για το Κρεμλίνο η τρίωρη συνάντηση των ηγετών και των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Ρωσίας

Να σημειωθεί, ότι το τρίωρο, που διήρκεσε η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών, είναι κάτι σαν ρεκόρ για το Κρεμλίνο σε ανάλογες περιπτώσεις και πάντως πρωτοφανές για συνάντηση με την ελληνική Κυβέρνηση διαχρονικά. Πολλοί ερμήνευσαν αυτή την εκτενή συζήτηση ως ένδειξη του βάθους και του εύρους των συνομιλιών, κυρίως δε της διάθεσης για εμπέδωση μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας.

Η Ελλάδα θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή και σε έναν άλλο τομέα, αυτόν της ενέργειας δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ» αναφέρει, πως πέντε χώρες, με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με την ρωσική Gazprom, είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου «Νότιου αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται από την ρωσική πλευρά «τουρκικός αγωγός» ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να αποκτήσει από χθες και την προέκτασή του σε ελληνικό έδαφος, που θα ονομάζεται «ελληνικός αγωγός», όρο, τον οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.
Κατά την «Κομερσάντ», οι χώρες αυτές είναι κατά σειρά η Τουρκία, η Ελλάδα, που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ”

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας μάλιστα επιβεβαίωσε, ότι εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν στην Βουδαπέστη να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας τους και προώθησης των τεχνικών υποδομών και των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Στις χώρες αυτές, μάλιστα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταχθεί και η Αυστρία, η οποία επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε το ρωσικό αέριο να φθάνει μέσω «νοτίας οδού» και στην χώρα αυτή.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ». Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ρωσικές κυβερνητικές πηγές, η Μόσχα δεν προτίθεται να συνεχίσει την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της σοβιετικής περιόδου μέσω της Ουκρανίας πέραν του 2019.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία, εκτιμάται, πως μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομική στήριξη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσα

Την απάντηση, πάντως, στις αντιδράσεις της ΕΕ έδωσε με έναν εύσχημο τρόπο ο Ρώσος Πρόεδρος, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Εάν χρωστάς πολλά, το άγχος το έχει εκείνος, που σε έχει δανείσει», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να διαφανεί, ότι συμμερίζεται την ανάλυση, που κάνει ο κ. Τσίπρας, ότι και οι δανειστές έχουν πρόβλημα και πρέπει να θέλουν λύση για το ελληνικό θέμα και όχι μόνο η χώρα μας.
Όσον αφορά τώρα στα οφέλη της Ελλάδας από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία, εκτιμάται, πως μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομική στήριξη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε την προκαταβολή των κερδών, ώστε η Ελλάδα να λάβει άμεσα χρήματα για την τόνωση των εσόδων του κράτους”

«Από την Ελλάδα δεν ετέθη θέμα δανείου», είπε ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και πρόσθεσε, πώς «ο Πούτιν, με δική του πρωτοβουλία, πρότεινε την προκαταβολή κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου». Υπογράμμισε επίσης, ότι η πρόταση μεταφράζεται σε «πάνω από 200 εκατομμύρια τον χρόνο», λέγοντας, ότι «αν μιλάμε για δέκα χρόνια, μιλάμε για κέρδη περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Κατά τον κ. Φλαμπουράρη, ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε την προκαταβολή των κερδών, ώστε η Ελλάδα να λάβει άμεσα χρήματα για την τόνωση των εσόδων του κράτους, αλλά και την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς για τον ΟΣΕ και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η λειτουργία του αγωγού θα ξεκινήσει το 2019, ωστόσο η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλει από τώρα τα κέρδη κάποιων ετών. «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που μετατρέπει την Ελλάδα σε ισχυρό ευρωπαϊκό κέντρο σε ότι αφορά στην ενέργεια», είπε ο Υπουργός Επικρατείας.
Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν δύο ακόμη σημεία. Εκτός από το ενδιαφέρον των Ρώσων για τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πλέον οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Αθήνα μελετά την παραχώρηση ενός προβλήτα στους Ρώσους, έτσι ώστε να μπουν ακόμη περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ