-Μετά τα Κέντρα Μετεγκατάστασης στην Σίνδο και στο Σχιστό και τα πέντε hot spots στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, προγραμματίζεται η δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών σε σημεία της Αττικής και στις πόλεις του Ναυπλίου, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Πρέβεζας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά τα δύο Κέντρα Μετεγκατάστασης μεταναστών, που θα γίνουν στην Σίνδο και στο Σχιστό, αλλά και τα πέντε hot spots, που θα γίνουν στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, θα έχουν σειρά και άλλες ελληνικές πόλεις, όπου θα δημιουργηθούν hot spots, σε περίπτωση, που, -όπως προβλέπουν ειδικοί- αυτά τα επτά δεν επαρκέσουν, για να καλυφθεί ο όγκος των επιπλέον χιλιάδων προσφύγων-λαθρομεταναστών, που πρόκειται να “πλημμυρίσουν” την χώρα μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.lesvos_map
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις πόλεις του Ναυπλίου, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Πρέβεζας.
Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνει διάχυση σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας.

“Η Κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην διαδικασία διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής, ώστε αυτή να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους”

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ναυτιλιας δήλωσε, ότι “η Κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε αυτή να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους”.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής να προτείνουν άμεσα χώρους για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να προλάβουν τυχόν κλείσιμο των συνόρων.
“Θα δημιουργηθεί το κέντρο στο Σχιστό, ωστόσο ζητάμε από τους δημάρχους της Αττικής -γιατί η Αττική πιθανόν να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, λόγω του λιμανιού του Πειραιά- να μας υποδείξουν και άλλο χώρο», επεσήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κατά την διάρκεια σύσκεψης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής για το προσφυγικό, όπου εκπροσώπησε τον αρμόδιο Αν.Υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

“Αν εγκλωβιστεί κόσμος, τότε, δυστυχώς, οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα και όχι από την Κυβέρνηση”

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου έθεσε ως διορία για την υπόδειξη αυτή την επόμενη εβδομάδα ,«γιατί, αν έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων ή σχετική διορία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για επιπλέον χώρους».
Την υπόδειξη χώρων θα ζητήσει το Υπουργείο και από όλους τους δημάρχους της χώρας, δηλαδή όλη η Ελλάδα θα συμμετέχει σε αυτό!
Ανάλογο αίτημα, είχε γίνει από την πλευρά του Υπουργείου και τον περασμένο Οκτώβριο, με κατεπείγοντα έγγραφα, ωστόσο δεν προτάθηκαν ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι χώροι.
“Αν εγκλωβιστεί κόσμος, τότε, δυστυχώς, οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα, όχι από την Κυβέρνηση”, πρόσθεσε. Εκτίμησε, πάντως, ότι αν κλείσει η Ειδομένη, τότε θα μειωθούν και οι ροές προς την Ελλάδα.

“Το Υπουργείο δεν θέλει να αναπτύξει τεράστια κέντρα και επιθυμεί, η παραμονή σε αυτά των προσφύγων και μεταναστών να είναι για το μικρότερο δυνατό διάστημα”

Οι χώροι, που επιλέγονται είναι γήπεδα για την ανάπτυξη κοντέϊνερ και σκηνών, εκτός και αν προσφερθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως στρατόπεδα, που έχουν στοιχειώδεις υποδομές. «Λύσεις τύπου αθλητικών και εκθεσιακών κέντρων είναι μάλλον προσωρινές αλλά στην ανάγκη θα πρέπει να υποδειχθούν», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Το Υπουργείο δεν θέλει να αναπτύξει τεράστια κέντρα και επιθυμεί, η παραμονή σε αυτά των προσφύγων και μεταναστών να είναι για το μικρότερο δυνατό διάστημα.
“Κατ’ εμέ σίγουρα δεν είναι μήνες, γιατί έτσι δημιουργείται ένα μικρό γκέτο σε κάθε περιοχή», διευκρίνισε ο ίδιος.
“Με ανοιχτά τα σύνορα στην Ειδομένη το πλάνο είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται 24-72 ώρες, αλλά δεν ξέρουμε, αν αυτό είναι εφικτό με κλειστή την Ειδομένη», πρόσθεσε.

“Πρότυπο είναι η λειτουργία ανοιχτής δομής, όπου η είσοδος και η έξοδος ελέγχονται από την Αστυνομία, η σίτιση γίνεται από τον στρατό και η υγειονομική περίθαλψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την βοήθεια των ΜΚΟ και, στο εξής, και με την συνδρομή των Υγειονομικών Υπηρεσιών του στρατού”

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημάρχους της Αττικής, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής
“Το Υπουργείο υλοποιεί κανονισμό λειτουργίας για τα κέντρα στα νησιά και την ενδοχώρα. Πρότυπο αποτελεί η λειτουργία του Ελαιώνα, δεν είναι υποδειγματικό το Γαλάτσι ή το Ελληνικό. Δηλαδή, είναι η λειτουργία ανοιχτής δομής, όπου η είσοδος και η έξοδος ελέγχονται από την Αστυνομία, η σίτιση γίνεται από τον στρατό και η υγειονομική περίθαλψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την βοήθεια των ΜΚΟ και στο εξής και με την συνδρομή των Υγειονομικών Υπηρεσιών του στρατού.
…Αν και η δέσμευση της Ελλάδας προς την Ευρώπη είναι η δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας, έχουμε έλλειψη πάνω από 10.000 θέσεις.
…Στα hotspots στα νησιά έχουν υπολογιστεί 8.400 θέσεις και υλοποιούνται οι 7.000. Ξεκινάει να υλοποιείται και η Κως, παρά τις αντιδράσεις του δημάρχου, 1.300 θέσεις είναι ανεπτυγμένες σε δομές σε όλη την Ελλάδα, θα προχωρήσει και η επέκταση του Ελαιώνα και 5.500 θέσεις αφορούν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα.
Επίσης, προχωράει η κατασκευή των Κέντρων Μετεγκατάστασης στο Σχιστό και την Σίνδο, καθώς και άλλων δύο μικρών χώρων”.
Όμως, τους συγκεκριμένους αυτούς χώρους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν τους αποκάλυψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ