Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πολιτικό επιστήμονα και αναλυτή Zelico Cvijanovic, που αναλύει τις θέσεις του σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην σερβική διαδικτυακή εφημερίδα “pravda”, οι Αμερικανοί έχουν επιστρέψει δριμύτεροι στα Βαλκάνια και απειλούν να πυροδοτήσουν σε ολόκληρη την περιοχή μεγάλες συγκρούσεις και ανακατατάξεις.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η πρόσφατη «εισβολή του «Θάτσι» (του πρώην οπλαρχηγού του UCK και σημερινού Πρωθυπουργού στο Κόσοβο) και των « παλικαριών του UCK» στο σκοπιανό χωριό Gošnice, «φωνάζει» από χιλιόμετρα μακριά, ποιόν ακριβώς σκοπό «εξυπηρετούσε».Το γεγονός αυτό καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όπως τονίζει ο Cvijanovic, ότι «οι Αμερικανοί έχουν επιστρέψει ξανά στα Βαλκάνια» έχοντας σκοπό να σταματήσουν την ρωσική επέλαση στην περιοχή.

“Οι Αμερικανοί επέστρεψαν στα Βαλκάνια για να σταματήσουν την επέλαση των Ρώσων, επειδή δυσπιστούν για τις δυνατότητες των Γερμανών”

Ο λόγος της επιστροφής των Αμερικανών, προήλθε από την δυσπιστία τους, που τους οδηγεί να πιστεύουν, πως η Γερμανία δεν είναι τελικά σε θέση να «σταματήσει» την επέλαση των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα και στα Βαλκάνια. Αμερικανικό non paper «αναφέρει» σχέδιο για μια ταυτόχρονη πολυποίκιλη «επίθεση» σε τέσσερις πιθανές χώρες «αντίστασης» στα Βαλκάνια .
Ο Σέρβος επιστήμονας αναφέρει ως πρώτη την Ελλάδα, λέγοντας, ότι, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “αποκήρυξε” το ρωσικό φυσικό αέριο, την αναμενόμενη προσφορά από την Ουάσινγκτον (για το ίδιο θέμα) δεν μπορεί να την αρνηθεί!
Ο Σέρβος αναλυτής αναφέρει, επίσης, στο άρθρο του την αμερικανική επιχείρηση «αντικατάστασης» του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι, η οποία ευρίσκεται στο προπαρασκευαστικό της στάδιο, αναμένοντας απλώς τις “κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, που θα
καταγράψουν τα γεγονότα”.xartis

Η Σερβία θα δεχθεί ενδεχομένως σοβαρά οικονομικά χτυπήματα από τους Αμερικανούς, λόγω της φιλορωσικής της στάσης

Ο Μίλοραντ Ντόντικ (ηγέτης των Σερβοβοσνίων) στην Βοσνία, είναι, κατά το άρθρο αυτό, το επόμενο θύμα της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος είναι ήδη στοχοποιημένος, όντας θύμα της «αμερικανικής συνωμοσίας», που «ανέτρεψε» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις ίδιες μεθόδους, τον Μιλόσεβιτς παλαιότερα. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά, ότι με την τοποθέτηση του υπερ της Ρωσίας, έχει πάρει ήδη έναν «δρόμο» χωρίς επιστροφή.
Τέλος, στόχος των Αμερικανών είναι και η ίδια η Σερβία, η οποία, προς το παρόν, απέχει πολύ από το να «αλλάξει Κυβέρνηση», αλλά έχει ήδη εισέλθει σε μια φάση, όπου μπορούμε να μιλήσουμε, ότι ενδεχομένως θα δεχθεί «σοβαρά χτυπήματα με οικονομικές κυρώσεις», λόγω της ουδέτερης, αν όχι λόγω της περισσότερο φιλορωσικής της στάσης.

Η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” αποτελεί κομμάτι του αμερικανικού σχεδίου δημιουργίας “γεωστρατηγικού χάους” στα Βαλκάνια

Ο Σέρβος αναλυτής αναρωτιέται στο άρθρο του: “Εντάξει, οι Αμερικανοί ήρθαν στα Βαλκάνια, αλλά τι θα φέρουν;”
Ο ίδιος απαντά, στο ερώτημα αυτό, επισημαίνοντας, ότι “οι Αμερικανοί ήρθαν πρωτίστως για να «ξηλώσουν» τον άξονα, που διέρχεται κάθετα τον χώρο των Κεντρικών Βαλκανίων, από την Αθήνα προς την Βουδαπέστη”, δίνοντας προτεραιότητα σε διαδικασίες πολιτικής αποσύνθεσης, ενώ την ίδια στιγμή, προκρίνεται σαφώς η συνένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, γύρω από την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”.
Κατά τον Zelico Cvijanovic, αυτό ακριβώς το σχέδιο έχει προκριθεί και ενεργοποιηθεί τώρα, λόγω της ευθείας αντίστασης της Ρωσίας.Το αμερικανικό σχέδιο είναι εναντίον της ρωσικής διείσδυσης, που στρέφεται προς τα Βαλκάνια, αυξάνοντας παράλληλα τους φόβους της Ευρώπης για την ύπαρξη της “Μεγάλης Αλβανίας”, με επικεφαλής το σχέδιο της δημιουργίας ενός «γεωστρατηγικού χάους» από την Ουάσιγκτον, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Ότι ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, θα ακολουθηθεί πιθανότατα και στην περίπτωση της Ουκρανίας”

Οι φόβοι αυτοί ενθαρρύνουν την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία αφενός, αλλά και στην Ουκρανία αφετέρου. Δηλαδή, ότι ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, θα ακολουθηθεί πιθανότατα και στην περίπτωση των Ουκρανών.
Η ιδέα της Ουκρανίας ως ενός ενιαίου ισχυρού κράτους, μπόρεσε να αντισταθμίσει την επιρροή της Ρωσίας, για περίπου δυόμισι δεκαετίες από την ανεξαρτησία της, ενώ οι ΗΠΑ την ίδια στιγμή «επιστρέφουν» στα Βαλκάνια με το σχέδιο, που είχαν ετοιμάσει για Τίρανα και Πρίστινα , εδώ και πολλά χρόνια .
Ως εκ τούτου, η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”, καθώς και το όνειρο της εδαφικής συνένωσης όλων των Αλβανών, σε βάρος των τεσσάρων γειτονικών Ορθοδόξων χωρών, μπορεί να είναι ένα όνειρο για τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον ηγέτη του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, αλλά πιο πολύ είναι ένα χρήσιμο σχέδιο για «εκείνους» στην Ουάσιγκτον, ειδικά με την δημιουργία «σημείων πίεσης και χάους» σε ολόκληρη την περιοχή.

Η σημερινη “αμερικανοκίνητη” αντιρωσική κινητοποίηση στην Σερβία

Στο σημείο αυτό, ο Zelico Cvijanovic, μιλά για αντι-ρωσική κινητοποίηση σήμερα στην ίδια την χώρα του, την Σερβία, η οποία λαμβάνει χώρα σε τρία επίπεδα.
Όπως υποστηρίζει ο Σέρβος αναλυτής, το πρώτο είναι οι πολιτικές συγκεντρώσεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, οι οποίες μέχρι στιγμής απέδωσαν μικρά ποσοστά επιτυχίας. Το δεύτερο είναι οι κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες εστιάζεται η παρουσία του πολιτικού ακτιβιστή Σάσα Γιάνκοβιτς, ο οποίος κινητοποιεί ένα ευρύ μέτωπο από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διανοούμενους, για τον ίδιο σκοπό. Το τρίτο επίπεδο είναινη «δημιουργία» πολιτικών προστριβών και αναταραχών μεταξύ του Προέδρου της χώρας και του Πρωθυπουργού, με σκοπό την δυσλειτουργία της Κυβέρνησης και της χώρας.

“Η Σερβία θα κληθεί να αποφασίσει τάχιστα στην συνέχεια, τι ακριβώς θα πρέπει να πράξει, διότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αμερικανική ερμηνεία της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας”

Η Σερβία θα κληθεί να αποφασίσει τάχιστα στην συνέχεια, τι ακριβώς θα πρέπει να πράξει, διότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αμερικανική ερμηνεία της δημιουργίας της “Μεγάλης Αλβανίας”, ως μέσον ανάφλεξης στα Βαλκάνια. “Φαίνεται αποκαλυπτικό, αλλά σίγουρα όλα σήμερα αποτελούν σερβική επιλογή”, καταλήγει ο Σέρβος αρθρογράφος.
Σύμφωνα με άλλους έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα συγκρούονται μεταξύ τους μεγάλα συμφέροντα, κυρίως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας, γεγονός, που μπορεί να φέρει αστάθεια και μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές σε ολόκληρη την περιοχή, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ