Την Δευτέρα, 20-9-2010, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Στρυμώνα, στον Νέο Σκοπό Σερρών, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση της Ομάδας Εργασίας της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών με θέμα «Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία» με την βοήθεια του κ. Γιάννη Πέτκογλου (Πληροφορική και εφαρμογές Διαδικτύου) και του Δρ. Αθανασίου Γκέρτση (Γεωργία ακριβείας).

Ο κ. Ι. Πέτκογλου (Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών και γνώστης πρακτικών θεμάτων εφαρμογών πληροφορικής) ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής αγοράς αγροτικών προϊόντων για την αποκατάσταση της επαφής παραγωγών-καταναλωτών με αμοιβαίο όφελος, αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης προμηθευτών για αγροτικά εφόδια και προδιαγραφές στην παγκοσμιοποιημένη σημερινή αγορά, αξιοποιώντας το διαδίκτυο, internet. Η εισήγηση ήταν πολύ χρήσιμη διότι δόθηκαν πολλά site (τοποθεσίες στο διαδίκτυο) που διευρύνουν τους ορίζοντες των σύγχρονων Νέων Αγροτών, απλά και μόνο με μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Η συνεχής καθημερινή χρήση του διαδικτύου για πληροφόρηση (καιρός, πρώτες ύλες, εργαλεία, μηχανήματα κλπ) αλλάζει τις σημερινές διαστάσεις του εμπορίου και της αγοράς. Ταυτόχρονα καθίσταται όλο και ποιο σημαντική η πώληση των διαθέσιμων αγροτικών προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) από τους ίδιους τους αγρότες κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές, αλλάζοντας βέβαια την συσκευασία και αποκαθιστώντας ένα νέο τρόπο επαφής καταναλωτών με τους παραγωγούς.

Ο καθ Α. Γκέρτσης (Κολλέγιο Περρωτής, Θεσσαλονίκης-Wales Istitute, Cardif) εξήγησε πως με την χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής (δορυφορικά) που είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη, και μια βασική καταγραφή των παραμέτρων κάθε χωραφιού, μπορεί ο κάθε σύγχρονος νέος Αγρότης να δίνει ακριβώς την απαραίτητη λίπανση και τα απολύτως αναγκαία φυτοπροστατευτικά (φάρμακα) μειώνοντας το κόστος μέχρι και 60%, ενώ μπορεί να πετύχει αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας. Τα οφέλη είναι τόσο οικονομικά για τον αγρότη-παραγωγό, όσο και περιβαλλοντικά για όλους τους αγρότες-πολίτες.

Σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τέτοιες εφαρμογές, προσθέτοντας απλά στα ήδη χρησιμοποιούμενα εργαλεία αισθητήρες ή εντολείς. Μάλιστα ο εξοπλισμός δεν είναι μιας χρήσεως αλλά είναι επένδυση (της τάξης των 10-15.000 €) που μπορεί να χρησιμοποιείται από πολλούς είτε στην βάση συνεργατικής διαδικασίας είτε ως μια νέα επιχειρηματική δράση προσφοράς υπηρεσιών από έναν νέο επαγγελματία στην ύπαιθρο. Οι υπάρχοντες αισθητήρες επιτρέπουν την τηλεμετρική (από μακριά) διαχείριση των αγροκτημάτων με έλεγχο όλων των απαραίτητων στοιχείων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών που κάθε νέος αγρότης πρέπει να έχει στο σπίτι του, ακόμα και στην πρόληψη ασθενειών ή καταπολέμηση προσβολών στα φυτά.

Ο κ. Π. Γκιοργκίνης υπενθύμισε την Γενική Συνέλευση της ΕΝΑ Σερρών στις 29/11/2010, και οριστικοποίησαν το ετήσιο ραντεβού με τους άλλους Νέους Αγρότες στις 30/11/2010 στην Θέρμη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΝΑ Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία: Οι εισηγητές κατά την παρουσίαση των θεμάτων με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών κ. Π. Γκιοργκίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ