Η συζήτηση για την παράταση αποπληρωμής των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ ενδιαφέρει τους Γερμανούς αναλυτές. Το ίδιο και οι κατασχέσεις ακινήτων από το Υπ. Οικονομικών στα πλαίσια της πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Οι παγίδες της αποπληρωμής», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt για τη συζήτηση περί παράτασης ή όχι της αποπληρωμής των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ: «Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κρύβει πολλές παγίδες. Οι Έλληνες θα πρέπει το 2014 να διαθέσουν 70,7 δισεκατομμύρια για ληξιπρόθεσμα ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και για τις προγραμματισμένες εξοφλήσεις του ευρωπακέτου. Το 2015 πρέπει να εξοφληθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα 76,6 δισεκατομμύρια. Έτσι το ποσόν της αναχρηματοδότησης για τα δύο αυτά χρόνια αγγίζει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ. Μάλλον δεν είναι δυνατόν να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Γι’ αυτό εδώ και εβδομάδες γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πως είναι δυνατόν να δρομολογηθεί αναδιαμόρφωση της αποπληρωμής για το 2014 και το 2015.»

«Τσαπατσουλιά ή συνειδητή αναβολή του προβλήματος;»

«Για το ΔΝΤ τέτοιου είδους διορθώσεις είναι καθημερινότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα προέκυπτε όμως μείζον πολιτικό θέμα, διότι ούτε πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του ευρωπακέτου και διαφαίνεται πως η Ελλάδα δεν θα τα φέρει βόλτα. Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί όλα αυτά δεν τα αντελήφθη ουδείς όταν υπογραφόταν την άνοιξη το ευρωπακέτο. Πρόκειται για τσαπατσουλιά ή για συνειδητή αναβολή του προβλήματος; Οι εκ των υστέρων βελτιώσεις φαίνονται ωστόσο μάλλον ατυχείς, διότι έτσι δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη πως οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο. Έχει δίκιο επομένως ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όταν λέει ότι μια συμφωνία για τις προθεσμίες αποπληρωμής πρέπει να γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή και να προκύψει σαν αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας.

Ασφαλώς έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλάζει σιγά-σιγά το κλίμα έναντι της Ελλάδας στις αγορές, αλλά δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο για λήξη του συναγερμού.»

«Το καλύτερο θα ήταν τώρα να σταματήσει αμέσως η όλη συζήτηση γύρω από την παράταση ή όχι της αποπληρωμής των δανείων και να επανέλθει την κατάλληλη στιγμή. Εξάλλου πριν από το 2012 δεν υπάρχει καν η αντικειμενική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιδείξει και άλλες επιτυχίες όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις. Επιτυχίες που θα διευκολύνουν το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης.»

Οι φοροφυγάδες … ‘πληρώνουν’ με κατασχέσεις των ακινήτων τους

«Οι φοροφυγάδες χάνουν τις βίλες τους», γράφει η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger για την κατάσχεση ακινήτων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου: «Επί χρόνια κινούνται όλοι με σιγουριά. Χιλιάδες Έλληνες φοροφυγάδες δεν πλήρωναν τις οφειλές τους στις εφορίες. Με συνεχείς δικαιολογίες παρέτειναν τις προθεσμίες και καθυστερούσαν, δηλαδή στην ουσία παρακρατούσαν τις οφειλές τους προς τις εφορίες. Οι εφορίες δεν κατόρθωναν ή ενδέχεται και να μην ήθελαν να αποσπάσουν τις οφειλές, διότι συχνά οι υπάλληλοι δωροδοκούνταν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε τώρα να κατασχέσει τα ακίνητα των μεγαλοοφειλετών. Στο στόχαστρο του υπουργείου είναι 2.411 φοροφυγάδες που πρέπει να πληρώσουν στο δημόσιο οφειλές ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπ. Οικονομικών προχώρησε ήδη στην κατάσχεση 70 ακινήτων στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και στο Κολωνάκι. Φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να μειώσει συνολικά κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα, ποσόν που αντιστοιχεί με το ύψος της ετήσιας φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.»

Πηγή: Deutsche Welle (14.10.2010)

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ