Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα για τα θύματα των σεισμών. «Δεν ξεχνούμε» λένε οι κάτοικοι του Χατάϊ και καλούν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να μην εμφανιστούν στην περιοχή τους.Ένα χρόνο πριν στην ατζέντα κυριαρχούσε ο τρομερός σεισμός με επίκεντρο το Καχραμανμαράς της ΝΑ Τουρκίας. Σήμερα, σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάνέγραψε: «Ο πόνος από τις ζωές που χάσαμε πριν ένα χρόνο στους σεισμούς, με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, συνεχίζει να καίει τις καρδιές μας με τη φρεσκάδα της πρώτης μέρας». Ο σεισμός στις 6η Φεβρουαρίου του 2023 έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον Τούρκο πρόεδρο και έδωσε θάρρος στην αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει την καταστροφή, ελπίζοντας να κερδίσει τις διπλές εκλογές του περασμένου Μαϊου.

Όμως για άλλη μια φορά ο Ερντογάν αποκόμισε πολιτικά κέρδη από τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα του κερδίζοντας τις εκλογές, πείθοντας ακόμα και τον πιο απελπισμένο ότι εκείνος θα φέρει τη λύση. Για τη σημερινή επέτειο η τουρκική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα, αλλά και απαγόρευση για τις μη επίσημες εκδηλώσεις.

Στο Χατάι θρήνησαν 25.000 νεκρούς

Παρόλα αυτά περίπου 10 000 κάτοικοι του Χατάϊ βγήκαν στους δρόμους με σύνθημα «Δεν ξεχνούμε και δεν συγχωρούμε». Οι κάτοικοι της αρχαίας αυτή πόλης έριξαν κάτω τα οδοφράγματα, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να μην παρίστανται κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας και απαίτησαν από τους επίσημους να μην παρουσιαστούν για να βγάλουν λόγους. Οι μισοί από τους περίπου 50.000 νεκρούς στον περσινό σεισμό χάθηκαν στο Χατάϊ, μια πόλη φάντασμα σήμερα.

Σημειώνεται ότι το Χατάι, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, φιλοξενεί μεικτό πληθυσμό Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Γι αυτό οι κάτοικοι της πόλης θρήνησαν χθες βράδυ τους νεκρούς τους τραγουδώντας τουρκικά, αραβικά και αρμένικα τραγούδια.

Οι περσινές υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είχε υποσχεθεί 300.000 κατοικίες, αλλά μόνο 46.000 είναι έτοιμες. Το αν ο Ερντογάν θα μπορέσει να πείσει πάλι την τουρκική κοινωνία ότι μόνο εκείνος βρίσκει λύσεις, θα φανεί στις 31 Μαρτίου με τις τοπικές εκλογές- ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο μεγάλος φόβος για όλους είναι ένας τεράστιος σεισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ