Παρά την επιθυμία πολλών δημάρχων, λόγω εξάπλωσης του ιού, ο γάλλος υπ. Υγείας απέκλεισε τα σενάρια για λοκντάουν. Σχετικά με την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, δήλωσε επίσης πως τέλη Ιανουαρίου θα καλυφθεί η διαφορά.Χωρισμένη στα δύο μοιάζει να είναι η Γαλλία, με τον κορωνοϊό να καλπάζει προς τα ανατολικά της χώρας. Μάλιστα, πολλοί δήμαρχοι, με επικεφαλής το δήμαρχο της Νίκαιας, ζητούσαν την επιβολή τοπικών λοκντάουν.

Μετά από χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση απέκλεισε κάθε σενάριο για λοκντάουν. Προτιμά τελικά την παράταση κατά ένα δίωρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 20 ανατολικά διαμερίσματα. Η απαγόρευση θα ξεκινά στις 6 το απόγευμα και θα εφαρμοσθεί από το Σάββατο, στις 2 Ιανουαρίου. Σχετικά με τις υποσχέσεις περί χαλάρωσης των μέτρων τον Ιανουάριο, στις 7 του μήνα για τα πολιτιστικά και στις 20 για τα εστιατόρια, ο Ολιβιέ Βεράν υπήρξε προσεκτικός στις δηλώσεις του: «Με δεδομένη την παρούσα υγειονομική κατάσταση, φαίνεται δύσκολο να αποφασίσουμε την άρση των περιορισμών» είπε, και άφησε για αργότερα τις νέες αποφάσεις.

Ο γάλλος υπουργός αναγνώρισε επίσης ότι στο τριήμερο από την Κυριακή «μόνο 100 εμβόλια έγιναν στα γηροκομεία». Απαντώντας μάλιστα στις κριτικές σχετικά με την καθυστέρηση, δήλωσε ότι είναι επιλογή ο εμβολιασμός να γίνεται επιτόπου στα γηροκομεία, ώστε να μην μετακινούνται οι ένοικοι. Παράλληλα γίνεται ενημέρωση για την εξασφάλιση της συγκατάθεσης των ηλικιωμένων. «Αποδεχόμαστε αυτήν την καθυστέρηση στο ξεκίνημα, τέλη Ιανουαρίου όμως θα καλύψουμε τη διαφορά» δήλωσε.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ