Η τιμητική πρόσκληση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Μπρίντιζι μας έφερε στις 3/9/2010 να ταξιδεύουμε από Πάτρα, δεκαοκτώ άτομα, για να παρευρεθούμε και να παρουσιάσουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα προς τιμή των πολιούχων της πόλης, Αγίου Θεοδώρου και Αγίου Λαυρεντίου.

Η θερμή υποδοχή τόσο από τη Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και από τον Δήμαρχο κ. Domenico Mennitti, τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Roberto Fusco και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Luciano Loiacono μας έκανε να αισθανθούμε τόσο οικεία, σαν να γνωριζόμαστε από παλιά.

Η βροχή μας συνόδευε σε όλες μας τις μετακινήσεις, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (4/9/2010) και θύμιζε Επτανησιακό τοπίο κατά τις φθινοπωρινές μέρες. Αργά το απόγευμα ο καιρός αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να μας οδηγήσει στο τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο πάλκο που είχε στηθεί για τις ανάγκες της παρουσίασης.

Οι δρόμοι της πόλης είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, με κατεύθυνση το λιμάνι του Μπρίντιζι όπου είχε στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με άσπρες τεράστιες σκηνές, παραταγμένες δεξιά και αριστερά από το κεντρικό σημείο της γιορτής και πλανόδιους πωλητές με τα κιόσκια τους απλωμένα να πουλούν κάθε λογής καλούδια, παιχνίδια, υφάσματα και π.ά.

Η περιφορά των λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου έγινε με ένα τρόπο ξεχωριστό, γεμίζοντας μας δέος και κατάνυξη, τοποθετημένα σε σκάφος όπου έσκιζε τα νερά της θάλασσας ακολουθούμενο από πολλά βαρκάκια, το ένα πίσω από το άλλο, συνοδεύοντας την λιτανεία.

Βεγγαλικά άστραψαν και γέμισαν τον ουρανό με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, γεμίζοντας τα μάτια μας με υπέροχα σχήματα αλλά και τις ψυχές μας με μοναδικά συναισθήματα. Το cd έπαιζε Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και καλούσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση από το Σύλλογο Παραδοσιακών και Λαογραφικών Ερευνών «ΔΡΩΜΕΝΑ» που εκπροσωπούσε την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στην πρώτη της αυτή συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό.

Η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας συγκινημένη, καλωσόρισε την ομάδα μας και αφού αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με την προσωρινή Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. Ελένη Κονοφάου, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης με την χορευτική ομάδα, που κέρδισε τις εντυπώσεις και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους. Δεκαέξι αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στον υπαίθριο κατάμεστο από κόσμο χώρο, που χειροκροτούσε ενθουσιασμένος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορούς από την Κέρκυρα (ΠΕΡΑΤΖΑΔΑ,ΡΟΥΓΑ,ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ και τον χορό της ΝΥΦΗΣ) για να συνεχίσει με Μ. Ασία και Β. Αν. Αιγαίο (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΡΤΟΣ γύρισμα σε ΜΠΑΛΛΟ,ΑΙΔΙΝΙΚΟΣ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ, ΠΑΤΗΜΑ ή ΠΑΤΜΑ, ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΟ & ΑΡΓΟ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΙΚΟ) και να κλείσει με Κρήτη (ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΟΣ ή ΞΕΝΟΜΠΑΣΑΡΗΣ γύρισμα σε ΣΙΓΑΝΟ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΩΤΗΣ ή ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ, ΣΥΡΤΟΣ (ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ), ΛΑΖΟΤΗΣ, ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ, ΕΘΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ). Στα μεσοδιαστήματα της παρουσίασης γινόταν αναφορά στους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας από την Πρόεδρο κ. Ελένη Κονοφάου στα Ελληνικά και την δικηγόρο Katia Cataldi στα Ιταλικά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ο κόσμος παρέμεινε έως το τέλος της παρουσίασης φανερά ενθουσιασμένος με την εκπροσώπηση της ΕΝΩΣΗΣ και τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ελλάδας.

Η βραδιά έκλεισε με τους συμμετέχοντες να δειπνούν σε τοπικό Ιταλικό εστιατόριο με χορό και τραγούδι και έντονη την αίσθηση της σύσφιξης των σχέσεων με Έλληνες του Εξωτερικού. Η υπόσχεση της αντάμωσης σε άλλη μεταγενέστερη εκδήλωση δόθηκε από όλους, καθώς οι στιγμές που ζήσαμε θα μας μείνουν για πάντα αξέχαστες στο μυαλό και την καρδιά μας.

Στην επιστροφή μας τα πρόσωπα όλων μας έδειχναν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό από την άψογη φιλοξενία, την ζεστασιά των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί μας και την αγάπη μας για κάθε τι Ελληνικό.

Αξίζει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό, τον Δήμαρχο του Brindisi κ.Domenico Mennitti, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ.Luciano Loiacono, την Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας κ. Μαρία Θεοδωρίδου, για την πολύτιμη βοήθεια τους στο σύντομο ταξίδι μας.

Ευχόμαστε από ψυχής τα καλύτερα σε όλους και ελπίζουμε η συνεργασία μας να είναι η αρχή μίας παντοτινής φιλίας με την ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΝΤΙΖΙ.

Για την Ε.Ε.Ε.

Η Πρόεδρος

Ελένη Κονοφάου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ