ΑΘΗΝΑ. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του προέδρου του ΚΕΑΔ Ευάγγελου Ντούλε και του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «Ομόνοια» Βασίλη Μπολάνου με τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στις έκτατες συναντήσεις των δύο προέδρων σημαντικό ρόλο συνετέλεσαν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, που συγκλόνισαν το βορειοηπειρωτικό γίγνεσθαι.

Μείζονος σημασίας ζητήματα για τους Βορειοηπειρώτες αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα, που παρέδωσαν οι κ.κ Ντούλες και Μπολάνος στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά « πως η ελληνική πολιτεία βρίσκεται κοντά στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα». Μέρος της πολιτικής ατζέντας των θεμάτων των εκπροσώπων της Ελληνικής Μειονότητας, που συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό, αποτέλεσε και η στυγερή δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

Τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα εκπαιδευτικά, τα πολιτιστικά, η ανάπτυξη υποδομών στο χώρο όπου διαβιεί το ελληνικό στοιχείο, το τραγικό συμβάν στη Χιμάρα, η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και η χορήγηση της συντάξεως του ΟΓΑ στους υπερήλικες Έλληνες Βορειοηπειρώτες, τέθηκαν επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνικής Μειονότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση και με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της τελευταίας για θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. Μειονότητα.

Την πλήρη στήριξη της Ν.Δ. και του προέδρου της κου. Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κύκλος των επαφών, των εκπροσώπων του Ελληνισμού, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και εισακούστηκε απ’ όλους η άμεση ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε την άμεση αρωγή της, για την επίλυση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και δη τη στήριξή της προς την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Μαίου 2011.

Εν κατακλείδι, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε, για μία ακόμη φορά, ηχηρό μήνυμα ότι η πορεία των διμερών ελληνοαλβανικών σχέσεων καθορίζεται από το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της Ε.Ε. Μειονότητας και των διεθνών κεκτημένων που έχει υπογράψει η Αλβανία.

Η Εκπρόσωπος τύπου του ΚΕΑΔ στην Ελλάδα

Ηλέκτρα Κίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ