Έγκριση του ελληνικού σχεδίου που θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν. 10η αξιολόγηση από το Eurogroup.Ημέρα με έντονο ελληνικό χρώμα σε κοινοτικό επίπεδο η σημερινή, όπου το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το Εurogroup θα εγκρίνει απόψε στο Λουξεμβούργο τη 10η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της οικονομίας.

Η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης σημαίνει ότι η Επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη της υλοποίησής του, θεωρώντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για κάθε χώρα. Απομένει πλέον η υιοθέτησή του από το Συμβούλιο της ΕΕ, πιθανότατα στη συνεδρίαση στις 13 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει λίγες βδομάδες αργότερα η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ταμείο ανάκαμψης θα αποφέρει στη χώρα μας 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ενώ θα χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 57% σχέδια προς την κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας.

Περί 10ης αξιολόγησης

Αναφορικά με την 10η αξιολόγηση, στην εισήγηση της Κομισιόν διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν όπως τονίζεται από τις ελληνικές αρχές, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Η επικύρωση της αξιολόγησης από τους υπουργούς επιτρέπει τη συνέχιση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους εταίρους, με την εκταμίευση στην Ελλάδα 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ