Στο προαύλιο τελετών του Μεγάρου των Απομάχων ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απέτισε φόρο τιμής σήμερα το μεσημέρι στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.Με 42 νεκρούς και τρεις αγνοούμενους, η Γαλλία είναι η χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ως «την πιο μεγάλη σφαγή του αιώνα μας». Εδώ και μήνες, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούσαν με επιμονή από τον πρόεδρο «να αποτίσει η χώρα φόρο τιμής» στους Γάλλους θύματα της Χαμάς. Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τελικά τη σημερινή ημέρα γιατί σηματοδοτεί την επέτειο τεσσάρων μηνών από την τραγική 7η Οκτωβρίου.

1000 και πλέον ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, εκ των οποίων 150 από τις οικογένειες των θυμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων αφίχθησαν σήμερα με ειδική πτήση από το Ισραήλ. Η κυβέρνηση στο σύνολό της ήταν παρούσα καθώς και οι πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων ή κοινοβουλευτικών ομάδων όπως απαιτεί το γαλλικό πρωτόκολλο, στην περίπτωση φόρου τιμής της Δημοκρατίας.

Η τελετή ξεκίνησε με μουσική του Μορίς Ραβέλ εμπνευσμένη από την Προσευχή προς τους νεκρούς. Τα πορτρέτα των θυμάτων με τα ονόματά τους τα κρατούσαν στο προαύλιο οι Γάλλοι στρατιώτες της προεδρικής φρουράς.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα

«Οι ζωές που τιμούμε σήμερα έχουν πέσει θύματα μιας τρομοκρατίας που πολεμάμε σε όλες της τις μορφές», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν κατά την 20λεπτη ομιλία του. Αναφέρθηκε στο «πνεύμα του χάους, των διχασμών και του θανάτου» που αποτελούν «καύσιμο για τους τρομοκράτες». « Δεν θα πρέπει να ενδώσουμε στο παραμικρό μπρος στον αχαλίνωτο και χωρίς ενδοιασμούς αντισημιτισμό», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίζει, δεν θα επιτρέψουμε να ανθίσει το πνεύμα της εκδίκησης». Έκανε στη συνέχεια μια σύντομη αναφορά στις τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος ( Μπατακλάν, Νίκαια, Στρασβούργο) για να καταλήξει λέγοντας «όλες οι ζωές αξίζουν και είναι ανεκτίμητες στα μάτια της Γαλλίας … η Γαλλία δεν ξεχνά κανένα από τα παιδιά της». Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, οι φρουροί με τα πορτρέτα αποσύρθηκαν υπό τους ήχους της Νεκρικής Πορείας του Σοπέν.

Παρά την συγκινησιακή ατμόσφαιρα που κυριάρχησε, δεν έλειψε και η – από εβδομάδες – πολεμική, εξαιτίας της επιθυμίας που είχαν εκφράσει οι οικογένειες των θυμάτων να μη συμμετάσχουν στην τελετή οι βουλευτές της ακροαριστεράς (NUPES) λόγω του ότι αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως «τρομοκρατική» την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι επικεφαλής της NUPES είχαν τελικά σήμερα μια διακριτική παρουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ