Τις τελευταίες ημέρες- και καθώς συμπληρώνονται 4 μήνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου- χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ισραήλ υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων.Καθώς συμπληρώνονται τέσσερεις μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου του 2023, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ κινητοποιήσεις συγγενών ομήρων με σύνθημα «120 ημέρες στα τούνελ της Χαμάς». Ανάμεσα στους διαδηλωτές η Ιφάτ Καλντερόν, της οποίας ο ανιψιός Οφέρ είναι όμηρος της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης: «Βρίσκονται πάνω από τρεις μήνες στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι καιρός να επιστρέψουν. Δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν μείνουν ούτε μια μέρα παραπάνω στα χέρια της Χαμάς».

Στην ομιλία της μια 15χρονη, της οποίας ο ξάδελφος κρατείται από τη Χαμάς, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κύριε Πρωθυπουργέ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σας παρακαλώ φέρτε τους πίσω, με κάθε τίμημα!»

Σε άλλη διαδήλωση, πάλι στο Τελ Αβίβ, οι συμμετέχοντες ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, καθώς και πρόωρες εκλογές. Κατηγόρησαν μάλιστα ανοιχτά τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πολιτική του επιβίωση, παρά στην απελευθέρωση των ομήρων. Θυμίζουμε ότι ο Νετανιάχου συγκυβερνά με ακραία θρησκευτικά κόμματα, οι ηγέτες των οποίων απειλούν με αποχώρηση από τον συνασπισμό, αν ο πρωθυπουργός κάνει παραχωρήσεις στη Χαμάς.

«Επιστροφή με οποιοδήποτε τίμημα»

Υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων διαδήλωσαν περίπου 1.000 άτομα και στην Ιερουσαλήμ. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Χάιφα, τη Μπερσέμπα, αλλά και μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Καισάρεια.

Ο διαδηλωτής Αλόν Σιρίζλι δήλωσε στην τηλεόραση του Associated Press: «Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 κρατούνται 136 όμηροι στις σήραγγες της Χαμάς. Μετά από τρεις μήνες ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους, γιατί δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Κάθε μέρα που περνάει, ένας από αυτούς πεθαίνει. Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, έτσι ώστε να φέρει όλους τους ομήρους πίσω στην πατρίδα».

Σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ με ζητούμενο μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία διαρκείας, η οποία έχει εγκριθεί από την ισραηλινή πλευρά και εξετάζεται από τη Χαμάς. Πρόκειται στην ουσία για μια συμφωνία πλαίσιο, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

(AP, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ