Ο ανταποκριτής μας Ανδρέας Ρομπόπουλος παρακολουθεί και σήμερα την ανάσυρση εγκλωβισμένων στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας. Στο μεταξύ διαφαίνεται το πρόβλημα στέγασης των σεισμοπαθών.Οι κρίσιμες 72 ώρες έχουν περάσει προ πολλού. Οι διασώστες κυνηγάνε πλέον το ακατόρθωτο. Το θαύμα. Κι όμως η ζωή δείχνει πως αντέχει πάνω από τα όρια της αντοχής. Ακόμη και 102 ώρες μετά βγάζουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια. Βρίσκομαι μπροστά σε μια άμορφη μάζα που ήταν επταώροφη πολυκατοικία. Από εδώ έβγαζαν χθες νωρίς το πρωί έναν πατέρα με τους δύο γιούς του. Τώρα οι προσπάθειες συνεχίζονται, καθώς κάτω από τα συντρίμμια ακούγονται κι άλλοι. Η τελευταία βραδιά έδωσε πολλά χαρμόσυνα νέα και από το Γκαζίαντεπ και από το Μάρας και από το Χατάι.
Οι επίσημα καταμετρημένοι νεκροί πλησιάζουν τις 20000. Οι τραυματίες τους 80000. Πολλοί όμως ακόμη παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν χωριά όπου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου έχει παραμορφώσει τη γη σε μήκος 400 χιλιομέτρων. Επηρέασε 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Με τέτοια μεγάλη έκταση που έχει πληγεί και με το οδικό δίκτυο κατεστραμμένο σε πολλά σημεία από τον σεισμό είναι δεδομένο πως όσο μεγάλη και να είναι η παγκόσμια συνδρομή δεν μπορεί να φτάσουν ταυτόχρονα παντού διασώστες και βοήθεια.

Πού θα ζήσουν όσοι επιβίωσαν;

Ίσως διανύουμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιθώριο επιβίωσης για τους εγκλωβισμένους. Κάποιοι συγγενείς κάθονται δίπλα σε φωτιές και περιμένουν καρτερικά ελπίζοντας να βγουν ζωντανοί οι δικοί τους. Άλλοι πάλι μετά από τέσσερις νύχτες δεν αντέχουν. ξεσπούν σε κραυγές και λυγμούς. Θέλουν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες που επιχειρούν εξανεμίζοντας τις τελευταίες σταγόνες ελπίδας που απομένουν.
Η αγωνία για τους εγκλωβισμένους επισκιάζει για την ώρα την ανάγκη στέγασης που αρχίζει δειλά-δειλά να γίνεται αντιληπτή. Έχουν ετοιμαστεί καταυλισμοί με αντίσκηνα και σιγά-σιγά γεμίζουν. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κρύο. Όταν τα συντρίμμια μαζευτούν, θα αρχίσει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα. Τελικά οι άστεγοι θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Ίσως κι ακόμη περισσότεροι. Σε μια Τουρκία πού ήδη φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Γκαζίαντεπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ