Ενόψει του αποψινού τελικού οι Άγγλοι φίλαθλοι ήδη ονειρεύονται τη νίκη. Η Βασίλισσα Ελισσάβετ και ο Μπόρις Τζόνσον έδωσαν τις δικές τους ευχές στην ομάδα του Σάουθγκεϊτ.Εδώ και μέρες η Αγγλία ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Τώρα την χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό του EURO μόνο λίγες ώρες. Αγγλία και Ιταλία είναι έτοιμες να συγκρουστούν σε έναν από τους πιο ιστορικούς αγώνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Wembley έχει αρχίσει ήδη να γεμίζει με φιλάθλους σε άσπρα και κόκκινα χρώματα που ζητωκραυγάζουν «It’s coming home». Η ίδια εικόνα βέβαια επικρατεί και σε κάθε γειτονιά της Αγγλίας.

Πλατείες, παμπ και σπίτια θα γεμίσουν, στο πλαίσιο όμως που επιτρέπουν τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. Οι παμπ, αν και δέχονται κόσμο με κρατήσεις έχοντας συγκεκριμένη πληρότητα, θα επεκτείνουν το ωράριό τους για επιπλέον 45 λεπτά ώστε να καλύψουν το ενδεχόμενο παράτασης και πέναλτι. Το στάδιο του Wembley θα φιλοξενήσει σχεδόν 60 χιλιάδες φιλάθλους, το 75% της χωρητικότητας του ναού του ποδοσφαίρου, ενώ χίλιοι από αυτούς θα είναι υποστηρικτές της Ιταλίας.

Μηνύματα και ανάταση

Οι σημερινές εφημερίδες είναι αφιερωμένες στους παίκτες της Εθνικής αναφερόμενες σε αυτούς ως «πιθανούς ήρωες», ενώ παντού στους τίτλους βρίσκεται το μήνυμα της βασίλισσας Ελισσάβετ και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η βασίλισσα στο χθεσινό μήνυμά της θυμήθηκε ότι ήταν αυτή που έκανε την απονομή του παγκοσμίου κυπέλλου το 1966 στο ίδιο γήπεδο, όταν η Αγγλία κατάφερε να νικήσει την τότε Δυτική Γερμανία και τώρα 55 χρόνια μετά στέλνει τις θερμότερες ευχές στην ομάδα των Τριών Λιονταριών «με την ελπίδα η ιστορία να καταγράψει όχι μόνο την επιτυχία αλλά και το πνεύμα, την αφοσίωση και την υπερηφάνεια που τη διακατέχει». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μάλιστα τόνισε ότι «δεν ελπίζουμε μόνο ούτε προσευχόμαστε. Πιστεύουμε σε εσένα Γκάρεθ, και στην απίστευτη ομάδα σου».

Ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκειτ στη χθεσινή επίσημη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «η ομάδα είναι έτοιμη για τον μεγάλο τελικό και το κλειδί είναι να μείνουν οι παίκτες ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι». Επίσης έπλεξε το εγκώμιο για την ομάδα του Μαντσίνι και σαν ένδειξη σεβασμού ζήτησε από τους παθιασμένους φιλάθλους να μην γιουχάρουν τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας, κάτι που έκαναν στη φάση των 16 κόντρα στη Γερμανία.

Αρκετοί στη χώρα όμως δεν πανηγυρίζουν μόνο για την Εθνική Αγγλίας. Στην πόλη του Μπένφορντ ή αλλιώς «Μικρή Ιταλία», περίπου 14.000 Ιταλοί που μένουν εκεί θα υποστηρίξουν τη χώρα καταγωγής τους. Προς αποφυγή επεισοδίων όμως η αστυνομική παρουσία θα είναι αυξημένη στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο αποψινός τελικός δεν είναι μόνο μια σύγκρουση ποδοσφαιρικής κουλτούρας αλλά και πολιτισμικής, με τη νίκη να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ