Την αμέριστη στήριξη στην Ουκρανία για χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας εξέφρασαν Σολτς, Μακρόν, Ντράγκι και Γιοχάνις. Αποτροπιασμός από τα ίχνη εγκλημάτων στο Ιρπίν.Το πολυαναμενόμενο ταξίδι του Όλαφ Σολτς τελικά έγινε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και υψίστης ασφαλείας. Ήταν αυτό που όλοι περίμεναν από τον καγκελάριο της Γερμανίας από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για την ολιγωρία του δέχθηκε σφοδρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό και βέβαια από την Ουκρανία. Προηγήθηκε διπλωματική παρεξήγηση για τον «ανεπιθύμητο» στο Κίεβο Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ, η οποία έπειτα επιλύθηκε, καθημερινή πίεση για την παράδοση γερμανικού βαρέος οπλισμού και βολές κατά προκατόχων του για επιμονή σε μια φιλορωσική πολιτική, «καρπός» της οποίας είναι υποτίθεται ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά ο Όλαφ Σολτς έφτασε στο Κίεβο και μάλιστα όχι μόνος, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι αλλά και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. Το μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ξεκάθαρο. “Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε την άμεση χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας”, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Η χορήγηση του καθεστώτος αυτού είναι μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, έχει ωστόσο βαρύτητα.

«H Ευρώπη έχει επιλέξει με ποια πλευρά συντάσσεται»

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία. O ουκρανικός λαός υπερασπίζεται κάθε μέρα τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αποτελούν θεμέλιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, με τον Γάλλο πρόεδρο να συμπληρώνει: «Εκφράζουμε τους αδερφικούς χαιρετισμούς των ευρωπαϊκών λαών σε έναν ελεύθερο και κυρίαρχο λαό. H Ευρώπη έχει επιλέξει με ποια πλευρά συντάσσεται».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ εξέφρασε την ικανοποίησή του ως προς το «ναι» των Ευρωπαίων ηγετών στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. «Οι Ουκρανοί κέρδισαν ήδη το δικαίωμα να βαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο και να αποκτήσουν το στάτους της υποψήφιας χώρας» ανέφερε, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η ρωσική επιθετικότητα έχει ως στόχο «το σύνολο της Ευρώπης».

Τι γίνεται με τα όπλα που ζητά ευθαρσώς το Κίεβο;

Δεν διαφαίνεται όμως η ίδια ικανοποίηση του Κιέβου ως προς το ζήτημα της άμεσης και έμπρακτης παράδοσης βαρέος οπλισμού από τη Δύση στην Ουκρανία, με άλλα λόγια των συστημάτων τα οποία χώρες όπως η Γερμανία έχουν υποσχεθεί, αργούν ωστόσο να παραδώσουν. Eνώ ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την παράδοση άλλων έξι γαλλικών αρμάτων μάχης τύπου Ceasar, ο Γερμανός καγκελάριος επέλεξε μια πιο γενικόλογη τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει και στρατιωτικά την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Αναφέρθηκε ωστόσο στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε γερμανικά άρματα μάχης και υποσχέθηκε στην Ουκρανία το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iris-T καθώς και το ειδικό ραντάρ Cobra.

Ωστόσο και στις δηλώσεις Ζελένσκι, φάνηκε για ακόμη μια φορά η πίεση που ασκεί με κάθε αφορμή η ουκρανική κυβέρνηση για παράδοση βαρέος οπλισμού εδώ και τώρα, διατυπώνοντας το πάγιο αίτημά της: όσο πιο πολλά όπλα παράσχει η Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο βάρβαρος πόλεμος. Σύμφωνα πάντως με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η Ουκρανία προετοιμαζόταν για την πολυαναμενόμενη επίσκεψη έχοντας συγκεκριμένη λίστα αιτημάτων για δυτικά όπλα: 1000 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα (Haubitze), 500 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και 500 τεθωρακισμένα άρματα μάχης (Panzer). Στρατιωτικοί ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική σημασία, δεδομένου ότι ούτε καν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να τα ικανοποιήσουν.

«Αυτοψία» στο Ιρπίν για εγκλήματα πολέμου

Μέσα στο πρωί οι τέσσερις ηγέτες επισκέφθηκαν το Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, βλέποντας από κοντά πλέον τα σημάδια μαζικής καταστροφής από τον ρωσικό στρατό. Για «ασύλληπτη ωμότητα» έκανε λόγο ο καγκελάριος Σολτς, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να καταδικάζει για μια ακόμη φορά τα εγκλήματα πολέμου που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία. Για «αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία» έκανε λόγο και ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις, ενώ ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε ιταλική συνδρομή για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τέλος ο πρόεδρος Ζελένσκι αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση για να λάβει μέρος στη σύνοδο του G7 στα τέλη Ιουλίου στη Βαυαρία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει αν θα είναι παρών με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ