Της Θωμαϊς Παριανού.

Σε ομιλία του, ως μέλους του Συντονιστικού Ελληνικού Κινήματος [Σ.Ε.Κ.], ο Πρέσβυς ε.τ. Μάνος Μεγαλοκονόμος, στην αίθουσα ‘ΔΑΙΔΑΛΟΣ’ του Εληνοβρετανικού Κολλεγίου, ανέλυσε το βιβλίου του ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με τίτλο ‘Στρατηγικό  Βάθος’, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανεφέρεται και στις σχέσεις Τουρκίας – Αλβανίας, ως εξής:

– Η πολιτική της Τουρκίας προβλέπει επίσης διπλωματική προσέγγιση με χώρες όπως η Αλβανία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρόλο της επικυριαρχίας στα Βαλκάνια, όπου και όταν επιθυμεί η Τουρκία.

– Στην προσπάθεια εφαρμογής των θεωριών του, ο Ντ. άρχισε και συνεχίζει να ασκείται, σε σχέση με την επιδιωκόμενη «διπλωματική περικύκλωση» των χωρών της Βαλκανικής που δεν είναι φυσιολογικοί-θρησκευτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας. Κυριότερη απ’ αυτές είναι η Ελλάδα και στη συνέχεια η Βουλγαρία και η Σερβία. Αντίθετα, φυσιολογικοί σύμμαχοι είναι η Αλβανία, η Βοσνία και το Κόσοβο καθώς και η ΦΥΡΟΜ κατά το ισλαμοαλβανικό της συστατικό στοιχείο. Ο συγγραφέας υποστηρίζει μάλιστα ότι από τότε που το Οθωμανικό κράτος κυριάρχησε στα Βαλκάνια, η παραδοσιακή οθωμανοτουρκική βαλκανική πολιτική είχε δύο βασικές ομάδες στήριξης: τους Βόσνιους και τους Αλβανούς μουσουλμάνους. Προσθέτει ότι «Το μέλλον των Βοσνίων και των Αλβανών αποτελεί, τόσο από γεωπολιτισμική όσο και από γεωπολιτική άποψη, το κλειδί των Βαλκανίων» (σελ.477). Έγινε λοιπόν προσπάθεια και πέτυχε, (ίσως και με τη συμβολή κάποιας ελληνικής αβελτηρίας ή βοηθούσης και της κρίσης στην Ελλάδα) να ακυρωθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια πέτυχε η Τουρκία συμφωνία με την Αλβανία για συνεργασία με το τουρκικό ναυτικό. Συγκεκριμένα το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής σε λιμάνια της Αλβανίας τουρκικής ναυτικής μονάδας, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή». Σύμφωνα με αυτό :«ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου» Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εξ’ άλλου -Η Τουρκία έχει συμμετάσχει κατά 50%, στο κόστος εκσυγχρονισμού της βάσεως υποβρυχίων στο Δυρράχιο και του Ναυστάθμου στον Αυλώνα, ενώ έχει δωρίσει στον αλβανικό στρατό μεγάλης αξίας στρατιωτικό υλικό. Πρόσθετο εν προκειμένω στοιχείο αποτελεί η προσεχής κοινή αλβανοτουρκική αεροναυτική άσκηση στο Ιόνιο μεχρι και δυτικά της Κρήτης. Κάτι που προσθέτει ένα ακόμη σκαλοπάτι στις κινήσεις για «περικύκλωση» της Ελλάδος.

Αντιδράσεις: Υπάρχουν όμως σοβαρές αντιδράσεις, μέσα στην Αλβανία, από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες που λένε ΟΧΙ στο τούρκικο καπέλωμα και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

«Για μία ακόμα φορά η Τουρκία προσπαθεί να μας απομακρύνει από την Ευρώπη. Αυτή τη φορά επιδιώκει να υπονομεύσει την όλη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, να μας γυρίσει πίσω στην “οθωμανική στρούγκα” και να μας κάνει συστατικό των σχεδίων της ίσως για μία ακόμα μάχη με την Ευρώπη για τα Βαλκάνια. Οι αλβανοί ανέτρεψαν τον κομμουνισμό για μια ευρωπαϊκή και όχι οθωμανική Αλβανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ