Από τις 21 έως τις 23.10.2010 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών η Συνέλευση 12 th+1 Model United Nations (MUN). Περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες από 13 κράτη συναντήθηκαν ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων κρατών-μελών για να συζητήσουν θέματα διεθνούς πολιτικής σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, προσομοιώνοντας θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση και εκδίδοντας ψηφίσματα για ένα καλύτερο μέλλον. Η εφετινή συνέλευση MUN είχε κεντρικό της θέμα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συμβαδίζοντας με το διεθνές έτος για την προστασία της.

Οι ετήσιες συνελεύσεις MUN στη Γερμανική Σχολή ανήκουν στις κορυφαίες εξωσχολικές δραστηριότητες της Σχολής. Εντάσσονται στο μοντέλο „The Hague International Model United Nations” (THIMUN), το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Μ.Κ.Ο. και ταυτόχρονα ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνέλευση στα πλαίσια των MUN. Κάθε μαθητής που συμμετέχει, εκπροσωπεί ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και καλείται να αναπτύξει αντίληψη και κατανόηση για προβλήματα και καταστάσεις άλλων λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσονται ικανότητες στη ρητορική, στη διαπραγμάτευση και στη διπλωματία καθώς και γνώσεις Αγγλικών, της επίσημης γλώσσας εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δοκιμάζονται η δίκαιη αντιμετώπιση της διαφορετικής σκέψης και η απροκατάληπτη ανάλυση των εκάστοτε θέσεων.

Εξέχων προσκεκλημένος της εφετινής συνέλευσης ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Δημήτρης Δρούτσας. Απόφοιτος της Σχολής ο ίδιος, επεσήμανε στον χαιρετισμό του την ιδιαίτερη ευθύνη της νεολαίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η περιβαλλοντική πολιτική. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα δρ Roland Wegener, ο Υποδιευθυντής του UNRIC στις Βρυξέλλες καθ. κύριος Δημήτριος Φατούρος και ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κύριος Thomas Fischer. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν επίσης οι Πρέσβεις της Αυστρίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Δανίας και του Ισραήλ.

Η τελετή έναρξης συνοδευόταν από την ορχήστρα της Γερμανικής Σχολής, που παρουσίασε έργα Χατζηδάκη και Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Κορυφαία στιγμή ήταν η άφιξη του υπερμαραθωνοδρόμου Jürgen Mennel, ο οποίος καλύπτοντας σε 27 ημέρες 2.200 χιλιόμετρα έφθασε από τη Γερμανία στην συνέλευση MUN της Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα, επιδίδοντας στη Γενική Γραμματέα της συνέλευσης μία συμβολική σκυτάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ