Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τον σκληροπυρηνικό δημοσιογράφο για να στείλει τα μηνύματά του λίγες εβδομάδες πριν την συμπλήρωση δύο χρόνων πολέμου στην Ουκρανία.127 λεπτά διήρκησε η πολυαναμενόμενη συνέντευξη που βιντεοσκόπησε την περασμένη Τρίτη ο συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή μέσα από την πλατοφόρμα Χ και την ιστοσελίδα του. Είναι και η πρώτη τόσο μεγάλης διάρκειας και τόσο αναλυτικής συνέντευξης που δίνει ο Ρώσος πρόεδρος σε Αμερικανό δημοσιογράφο από την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία. Βέβαια, ο Βλάντιμιρ Πούτινδεν αισθάνθηκε να απειλείται από τις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου, γνωστού για τον συντηρητισμό του από τo πολιτικό talk show Tucker Carlson Tonight στο Fox-News, που ήταν επί χρόνια η πιο δημοφιλής εκπομπή στις ΗΠΑ πριν απολυθεί.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον»

Οι περισσότερες ερωτήσεις περιεστράφησαν γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο για τον οποίο ο Πούτιν δεν άφησε κανέναν περιθώριο ήττας. «Μέχρι τώρα υπήρχαν θόρυβος και κραυγές για την πρόκληση μιας στρατηγικής ήττας στη Ρωσίαστο πεδίο της μάχης. Αλλά τώρα προφανώς αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί …Κατά τη γνώμη μου είναι εξ ορισμού αδύνατο. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί«, είπε τονίζοντας μια-μια τις λέξεις.Ο Κάρλσον ρώτησε τον συνομιλητή του εάν θα μπορούσε να στείλει ρωσικό στρατό στην Πολωνία.

«Μόνο σε μία περίπτωση» απάντησε ο Πούτιν, «εάν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία. Για ποιόν λόγο; Επειδή δεν έχουμε κανένα συμφέρον για την Πολωνία, τη Λετονία ή οπουδήποτε αλλού. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Απλά δεν έχουμε κανένα συμφέρον… Δεν χρειάζεται να είστε αναλυτής. Είναι ενάντια στην κοινή λογική να εμπλακούμε σε κάποιο είδος παγκόσμιου πολέμου. ‘Ένας παγκόσμιος πόλεμος θα φέρει όλη την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής. Είναι προφανές». Όταν τέθηκε θέμα συνέχισης της χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ένα θέμα που διχάζει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για να μην «καταλήξουν Αμερικανοί πολίτες να πολεμούν εκεί» ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για μια φτηνή πρόκληση.

«Η CIA αντίταξε τον Nord Stream»

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έπρεπε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Πρόκειται για μισθοφόρους. Ο μεγαλύτερος αριθμός μισθοφόρων προέρχεται από την Πολωνία, στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ και στην τρίτη θέση η Γεωργία. Αν κάποιος έχει την επιθυμία να στείλει τακτικά στρατεύματα, αυτό σίγουρα θα έφερνε την ανθρωπότητα στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής παγκόσμιας σύγκρουσης. Είναι προφανές. Το χρειάζονται αυτό οι ΗΠΑ; Για ποιο λόγο; …Δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε; Έχετε προβλήματα στα σύνορα, θέματα με το μεταναστευτικό, με το εθνικό χρέος. Πάνω από 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, από το να πολεμήσετε στην Ουκρανία; Δεν θα ήταν καλύτερα να διαπραγματευτείτε με τη Ρωσία; Να κάνετε μια συμφωνία κατανοώντας ήδη την κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα και συνειδητοποιώντας ότι η Ρωσία θα πολεμήσει για τα συμφέροντά της μέχρι τέλους»;

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας «μέσω ειδικών διαύλων» για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου ‘Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στη Ρωσία και αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατασκοπείας. «Δεν έχει νόημα να τον κρατάμε στη φυλακή στη Ρωσία» είπε στη συνέντευξη. Στην ερώτηση για το ποιος ανατίναξε τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ο Πούτιν απάντησε αμέσως «η CIA», αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες. «Οι άνθρωποι πάντα λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, ψάξτε για κάποιον που έχει συμφέρον. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να αναζητήσουμε μόνο κάποιον που έχει συμφέρον, αλλά και κάποιον που να έχει και ικανότητες, διότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί με συμφέρον, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί να φτάσουν στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και να πραγματοποιήσουν αυτή την έκρηξη. Αυτές οι δύο συνιστώσες θα πρέπει να συνδεθούν». Τέλος ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών θα ξαναχτιστούν.«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά θα επουλωθούν οι πληγές».

Reuters TV, Eurovision News, DPA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ