Βόννη, 01.09.2010. Για πρώτη φορά θα απονεμηθεί φέτος η υποτροφία «DAAD-Maria Trumpf- Λυριτζάκη». Την υποτροφία χορηγεί η ελληνίδα αρχαιολόγος Δρ Μαρία Trumpf-Λυριτζάκη, ενώ την ευθύνη της διαχείρισής της υποτροφίας έχει η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Για την πρώτη υποτροφία που απονέμεται επελέγη η ελληνίδα αρχαιολόγος Αναστασία Μεϊντάνη, η οποία για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής θα διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου. Η επίσημη τελετή απονομής της υποτροφίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνάντησης πρώην υποτρόφων της DAAD στις 10 Σεπτεμβρίου στην οικία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της DAAD Δρ Christian Bode.

Η υποτροφία «DAAD-Maria Trumpf- Λυριτζάκη» έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα μονοετούς έρευνας στη Γερμανία στον τομέα της αρχαιολογίας σε νέους ανερχόμενους επιστήμονες. Η χορηγός της υποτροφίας Δρ Trumpf-Λυριτζάκη είναι ελληνίδα αρχαιολόγος, ζει στη Γερμανία. Το 1956 γνώρισε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στην Αθήνα τον Γερμανό σύζυγό της Δρ Jürgen Trumpf. Ο ίδιος εργάστηκε για πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ήταν για μεγάλο διάστημα Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός τους στόχος είναι η ίδρυση μιας υποτροφίας για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελληνο-γερμανικής ανταλλαγής.

Η Γερμανία φημίζεται παγκόσμια για τον πλουραλισμό στην προσφορά προγραμμάτων σπουδών, ιδιαίτερα στις θεωρητικές κατευθύνσεις. Πολλοί εξέχοντες έλληνες αρχαιολόγοι έχουν εκπαιδευτεί στη Γερμανία, αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι απόφοιτοι ανθρωπιστικών κλάδων σπουδών προσανατολίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την υποτροφία της, η κα. Trump-Λυριτζάκη επιθυμεί να θέσει ένα ορόσημο επανατοποθετώντας τη γερμανική αρχαιολογία ψηλά στη διεθνή εκτίμηση και συνείδηση.

Οι εμπειρίες και τα βιώματα της στη Γερμανία τη διαμόρφωσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνει ιδιαίτερη αξία στο να επιλέγουν και στο μέλλον νέοι έλληνες και ελληνίδες τη Γερμανία για να αναπτύξουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες.

Η DAAD διαχειρίζεται την υποτροφία, μια επιτροπή αποτελούμενοι από ειδικούς επιστήμονες προεπιλέγει τους υποψήφιους, την τελική απόφαση για τη χορήγηση υποτροφιών λαμβάνει η Δρ Μαρία Trumpf-Λυριτζάκη προσωπικά.

Η υποτροφία «DAAD-Μαρία Trumpf-Λυριτζάκη» έχει για το ακαδημαϊκό έτος 2011/12 ήδη προκηρυχτεί στο διαδίκτυο, ενδιαφερόμενοι και αιτούντες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών της DAAD για περαιτέρω πληροφορίες (www.daad.gr).

Ο Γενικός Γραμματέας της DAAD θα απονείμει μαζί με τη χορηγό κα. Trumpf-Λυριτζάκη την υποτροφία στο πλαίσιο της συνάντησης πρώην υποτρόφων της DAAD στις 10 Σεπτεμβρίου στην οικία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ