Σχεδόν χωρίς αντίπαλο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών.Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Νότια Καρολίνα, την Κυριακή. «Για μία ακόμη φορά η Νότια Καρολίνα στηρίζει Τζο Μπάιντεν» δηλώνει ο τοπικός επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζέιμι Χάρισον. Το πλήθος πανηγυρίζει και αποκρίνεται με το γνωστό σύνθημα: «Ακόμη τεσσερα χρόνια», δηλαδή ακόμη μία προεδρική θητεία για τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η εσωκομματική ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα ήταν η πρώτη «δοκιμασία» για τον Τζο Μπάιντεν στη μακρά διαδικασία των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το αποτέλεσμα ήταν μία επιβλητική νίκη για τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Μετά την καταμέτρηση του 50% των ψήφων ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 96,4%. Η κύρια αντίπαλός του Μαριάν Γουίλιαμσον, συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, περιορίζεται στο 2,4%. Ο Ντιν Φίλιπς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2019, συγκεντρώνει μόλις 1,6%.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε»

Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στη Νότια Καρολίνα ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, για να υπενθυμίσει την ξεχωριστή σημασία της αναμέτρησης. «Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την προεκλογική μάχη, για το καλό της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν πρόκειται για μένα, το ζήτημα είναι ευρύτερο, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και νομίζω όλοι το γνωρίζουν αυτό…»

Στο αντιπαλο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ φαντάζει πλέον ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα, μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαιρ. Ο άλλοτε φέρελπις κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις έχει εγκαταλείψει τη δική του προεκλογική εκστρατεία και στηρίζει τον Τραμπ. Στη Νότια Καρολίνα οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών διεξάγονται στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στον Μπάιντεν προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων σε μία μελλοντική μονομαχία απέναντι στον Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Ο σημερινός πρόεδρος δηλώνει ότι «θα κερδίσει για μία ακόμη φορά τον Τραμπ», τον οποίο επικρίνει σε υψηλούς τόνους γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η συμπεριφορά του είναι ακόμη χειρότερη από την τελευταία φορά, το 2020».

Μεγάλη κινητοποίηση υπέρ του Μπάιντεν

Η πολιτεία της Νότιας Καρολίνας θεωρείται συντηρητική, έχει όμως μεγάλο αριθμό μαύρων ψηφοφόρων, τους οποίους κινητοποιεί και συσπειρώνει με επιτυχία ο Τζο Μπάιντεν. Αυτό επισημαίνει και η Κρίσταλ Σπέιν, κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα. «Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας βλέπουμε μία αύξηση κατά 13% στη συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων», σημειώνει. «Καταγράφουμε 6.000 νέους ψηφοφόρους, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις προκριματικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι είχε επιτυχία η ιστορική προσπάθεια που καταβάλλουμε για αύξηση της συμμετοχής. Είμαι πολύ υπερήφανη για την ομάδα μας και τους εθελοντές μας που στήριξαν αυτό το εγχείρημα…»

Δεν λείπουν βέβαια εκείνοι που ψηφίζουν Μπάιντεν για να επιβραβεύσουν τα πεπραγμένα του και όχι απλώς για να αποτρέψουν μία δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας θα κρίνουν, εν μερει τουλάχιστον, τις εκλογές, όπως συνέβη και το 2020.

Όπως δηλώνει η 79χρονη Σάντρα Τζόις Χολτ που προσήλθε στις κάλπες των Δημοκρατικών στη Νότια Καρολίνα «εκτιμώ το γεγονός ότι δεν μπήκαμε σε ύφεση, παρότι όλοι αυτό προέβλεπαν, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό. Βέβαια, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη με την τιμή του φυσικού αερίου και με ορισμένα άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι η καλύτερη επιλογή».

(AP, dpa, CNN)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ