«Σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν αφήσει άμεσα ελεύθερους τους γερμανούς κρατουμένους, η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης», δηλώνει ο Μ. Σουλτς.Στη διένεξη Γερμανίας-Τουρκίας για την κράτηση γερμανών πολιτών, όπως ο ακτιβιστής Πέτερ Στόιτντερ και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt Ντένις Γιουτζέλ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς ζητά να δοθεί στην Τουρκία διορία για την απελευθέρωσή τους.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post του Σαββάτου ο Μάρτιν Σουλτς τονίζει: «Η σημαντικότερη δίοδος του Τ. Ερντογάν προς την ΕΕ περνά από την Τελωνειακή Ένωση, που διευκολύνει την πρόσβαση της τουρκικής οικονομίας στην ενιαία αγορά. Θα έπρεπε να θέσουμε διορία στον τούρκο πρόεδρο. Σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν αφήσει άμεσα ελεύθερους τους γερμανούς κρατουμένους, η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης. Η διακοπή θα έπληττε βέβαια σκληρά την Τουρκία ωστόσο ο πρόεδρος Ερντογάν δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ζητώντας επιπλέον και το πάγωμα της βοήθειας που λαμβάνει η Άγκυρα από την ΕΕ ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος.

Στο ερώτημα της εφημερίδας του Ντίσελντορφ αν ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: « Το προσπαθεί. Η παρότρυνση στους Τούρκους της Γερμανία να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα, ξεπερνά τα όρια. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε τον χαρακτηρισμό εχθροί της Τουρκίας. Εχθροί της Τουρκίας είναι εκείνοι που θέτουν περιορισμούς στην Δημοκρατία στην Τουρκία».

Η Ιντερπόλ «σβήνει» του αίτημα σύλληψης του Ακάνλι

Στην υπόθεση του τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι που συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ισπανία, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι «σβήνει» από τους υπολογιστές της το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο συγγραφέας μπορεί πλέον να εγκαταλείψει την Ισπανία. Θυμίζουμε ότι ισπανικό δικαστήριο είχε προχωρήσει την περασμένη Κυριακή στην απελευθέρωση του Ντ. Ακάνλι υπό τον όρο ότι θα παραμείνει στη χώρα. Η Τουρκία έχει στη διάθεσή της συνολικά 40 ημέρες για να ζητήσει την έκδοση του συγγραφέα, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία στις ισπανικές αρχές.

Rheinische Post, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ