Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, συνεργάτες του και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου , υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο του αδελφοποιημένου Δήμου Steglitz- Zehlendorf του Βερολίνου κ. Nobert Kopp και την συνοδεία του.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης της πλατείας αδελφοποιήσεων και συμφιλίωσης των λαών (Πλατεία Steglitz- Zehlendorf) στον χώρο της Λουτρόπολης Λαγκαδά.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αναστασιάδης στην σύντομη ομιλία του μίλησε για την θεμελίωση μιας δυνατής φιλίας και την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας των Δημοτών του Δήμου Steglitz- Zehlendorf του Βερολίνου και των Δημοτών του νέου Δήμου Λαγκαδά. “Η ιστορία δεν καταγράφει μόνο τις ευχάριστες ή τις δημιουργικές στιγμές της ανθρωπότητας. Καταγράφει, και ορθώς, και τις άσχημες πλευρές της. Αυτές ίσως πρέπει να θυμόμαστε πιο συχνά ως διδαχή για λάθη, για εγκλήματα που δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται”.

Στην συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο του  Steglitz κ. Nobert Kopp ο οποίος δήλωσε με την σειρά του την ικανοποίησή του για την ανανέωση και την ισχυροποίηση της αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος Γερμανών και Ελλήνων επισήμων, μεταξύ των οποίων και  ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δήλωσε υποστηρικτής της προσπάθειας των δύο Δημάρχων.

Με το πέρας της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, παρέθεσε δεξίωση στην αίθουσα “ΜΥΓΔΟΝΙΑ PALACE” των Λουτρών Λαγκαδά.

Εξαιρετικά ευχάριστη στιγμή της βραδιάς, η παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών της Μακεδονίας και του Πόντου από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκαδά και την Ένωση Ποντίων Λαγκαδά & Περιχώρων. Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων εντυπωσίασαν μάλιστα τον Δήμαρχο  κ. Nobert Kopp, ο οποίος και τους απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τον Δήμο Steglitz- Zehlendorf  του Βερολίνου.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά, ευχαριστεί θερμά τους Προέδρους και τα μέλη των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων για την θετική τους ανταπόκριση και την στήριξή τους σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Προώθηση

Μια ημέρα αφιερωμένη στην συνεργασία, την συμφιλίωση και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ήταν η χθεσινή (3/10),η οποία τιμήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη του Λαγκαδά.

Το πρωί της Τετάρτης, στο συνεδριακό κέντρο των Λουτρών Λαγκαδά  στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την δημιουργία Ελληνογερμανικού Δικτύου Δήμων – Περιφερειών και Πολιτών  πραγματοποιήθηκε ημερίδα  με θέμα την  “Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων”, κατά την διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκε τεχνογνωσία με βάση την γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ελληνική πλευρά.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν οι ιαματικές πηγές της Λουτρόπολης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για ένα δώρο Θεού, μια σημαντική απάντηση της φύσης στην απειλούμενη εξάντληση των συμβατικών αποθεμάτων ενέργειας, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο, ώστε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης του τόπου μας και της τοπικής κοινωνίας.” Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην αγροτική οικονομία και την παραδοσιακή κτηνοτροφία ως σημαντικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια που καταβάλει, οργανωμένα πια, ο Δήμος Λαγκαδά για “γνωριμία” και συνεργασία με ξένες αγορές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα Δ.Σ του Δημαρχείου, ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας υλοποίησης πιλοτικής φάσης μεταφοράς τεχνογνωσίας  μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γερμανίας και Ελλάδας. Παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά και του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher – Obermaier, οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου Ελλάδας κ.κ.  Σίμος Δανιηλίδης (ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας),Σιμιτσής Κωνσταντίνος (ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης), Κομήτσας Ρίζος (ΠΕΔ Θεσσαλίας), εκπρόσωπος της Προέδρου ΠΕΔ Δυτικής Θεσσαλονίκης κας. Βρυζίδου Παρασκευής και ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ομοσπονδιακού κρατιδίου Βάδης- Βυρτεμβέργης κ. Rolf Geinert, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, μεταφοράς τεχνογνωσίας και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε βασικά θεματικά πεδία που έθεσαν ως προτεραιότητα οι προαναφερόμενες Περιφέρειες της Ελλάδας.

Ανανέωση

Μεσημεριανές ώρες (2/10), ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, συνεργάτες του και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας, υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο του αδελφοποιημένου Δήμου Steglitz- Zehlendorf του Βερολίνου κ. Nobert Kopp και την συνοδεία του, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

Οι δύο Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί τους Σύμβουλοι υπέγραψαν την ανανέωση αδελφοποίησης του Δήμου Λαγκαδά με τον αυτόν του Steglitz – Zehlendorf, επικυρώνοντας μια εποικοδομητική συνεργασία και την έναρξη της κοινής πορείας προς όφελος και των δύο πλευρών. Στην συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων σε αξιοθέατα και ιστορικά σημεία του Δήμου μας. Στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Νέων Καλινδοίων (Καλαμωτό) και το Μουσείο Βυζαντινών Μουσικών Οργάνων στο χωριό Αδάμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ