Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της μαφίας της Καλαβρίας, Ντράγκετα. Οι κατηγορίες αφορούν μαφιόζικη δράση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.Εκατόν πενήντα οι έφοδοι σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με έκδοση συνολικά εκατόν οκτώ ενταλμάτων σύλληψης. Συνολικά, στην επιχείρηση πήραν μέρος χίλιοι αστυνομικοί στη Γερμανία και τρεις χιλιάδες στην Ιταλία, με παράλληλη δραστηριοποίηση των αστυνομικών αρχών σε Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία και Ρουμανία.

Όπως έγινε γνωστό από την βελγική εισαγγελία, η οποία ξεκίνησε πρώτη την σχετική έρευνα από τον Μάιο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022,η Ντράγκετα (όνομα που προέρχεται από την ελληνική λέξη ανδραγαθία) κατάφερε να διακινήσει έξι τόνους κοκαΐνης, οι τρεις από τους οποίους κατασχέθηκαν. Οι έρευνες άρχισαν το 2018 στο Βέλγιο και πέρυσι αποφασίσθηκε ο στενός συντονισμός των αστυνομικών δυνάμεων έξι ευρωπαϊκών χωρών, με κύριο βάρος στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η μαφιόζικη δράση ξεκινούσε από το Ρήγιο της Καλαβρίας με διακλαδώσεις, ουσιαστικά, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η Ντράγκετα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και στενότατη συνεργασία με τις μαφίες της Λατινικής Αμερικής, με κύριο στόχο τη μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη.

Διασυνδέσεις με Λατινική Αμερική

Με την επιχείρηση «Εύρηκα», όπως ονομάσθηκε, εξακριβώθηκε ότι τους τελευταίους μήνες το οργανωμένο έγκλημα της Καλαβρίας προχώρησε στη σύναψη νέων συμφωνιών με παραστρατιωτικές οργανώσεις της Κολομβίας. Η κοκαΐνη έφτανε σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, κυρίως στη Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας και στην Αμβέρσα στο Βέλγιο.

Τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών καταθέτονταν σε λογαριασμούς στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ, την Βραζιλία και τον Παναμά. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ευρώπη, τέλος, οι μαφιόζοι της Κάτω Ιταλίας ξέπλεναν τα ποσά αυτά, ανοίγοντας επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα του καθαρισμού αυτοκινήτων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ