Μετά από μια περίοδο μοναξιάς και εσωστρέφειας το Eλληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει στο Λονδίνο. Πρωτότυπες ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation με σημείο αναφοράς την ιστορία.«Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα», ελεγε ο Γκαίτε. Αυτό υπενθύμισε το 17ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, το οποίο για ακόμα μία χρόνια ανέδειξε τους Έλληνες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, στο χώρο του Hellenic Centre, στην καρδιά του Λονδίνου, προβάλλονταν δωρεάν ταινίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Στόχος: ο απόδημος ελληνισμός- και όχι μόνο- να μπει στον κόσμο της ελληνικής φιλμογραφίας και να δει την εξέλιξή της στο πέρασμα των χρόνων. Ανάμεσα στις ταινίες που προβλήθηκαν ήταν ο «Καραγκιόζης», η πρώτη ελληνική 3D animation ταινία, η ταινία «Ιμάν», που εμβαθύνει σε τρεις διαφορετικές ιστορίες ακραίας θρησκευτικής πίστης, αλλά και αρκετές ταινίες μικρού μήκους.

Αργότερα έγινε η βράβευση των δημιουργών. Σκηνοθέτες, παραγωγοί και φίλοι του κινηματογράφου ήταν εκεί, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χρήστος Προσύλης παρότρυνε τους παρευρισκόμενους «να ανταλλάξουν απόψεις, καθώς διανύουμε μια εποχή μοναξιάς».

Μιλώντας στην DW δήλωσε ότι αυτό που τον παρακινεί να συνεχίσει είναι «η ταύτισή του με τους καλλιτέχνες» προσθέτοντας πως «ο κινηματογράφος είναι ένα πολύ ισχυρό καλλιτεχνικό μέσο και θεωρούσα πάντοτε ότι πρέπει να αγγίξουμε τα στοιχεία της πολιτιστικής διπλωματίας που μας παρέχει ένα τέτοιο είδος τέχνης».

Καραγκιόζης και Ιμάν οι μεγάλοι νικητές

Τα πρώτα βραβεία «Καλύτερης Ταινίας – Cosmocinema Awards», αλλά και «Καλύτερου Animation» κέρδισε «Ο Καραγκιόζης η ταινία», σε σκηνοθεσία Άκη Καρρά, Χρήστου Λειβαδίτη και Κατερίνας Παπαγεωργίου. Με τρία βραβεία «σάρωσε» η ταινία «Ιμάν» στις κατηγορίες «Καλύτερης Ταινίας – Acting Code Awards», «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» και «Καλύτερης Ηθοποιού», σε σκηνοθεσία Κορίνας Αβραμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη.

Το βραβείο «Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους» αλλά και «Καλύτερου Ηθοποιού» έλαβε η ταινία «Meetings» με πρωταγωνιστή τον Ηλία Βαλάση και σκηνοθέτη τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το ντοκιμαντέρ «The Journey and the Grief», σκηνοθεσίας της Γκιουνούλ Μπόζογλου και του Ευρυπίδη Καρύδη, το οποίο ξεχώρισε στην κατηγορία «Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Acting Code Awards».

Το ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην εποχή του 1922/1923 και τις μαζικές εκτοπίσεις του ελληνικού και του τουρκικού πληθυσμού στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ιστορίες και η μνήμη ξεπερνούν κάθε σύνορο

Μιλώντας στην DW η σκηνοθέτης και συγγραφέας Γκιουνούλ Μπόζογλου αναφέρθηκε στο τί την παρακίνησε να ασχοληθεί με τις ιστορίες του ελληνικών αναμνήσεων αλλά και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. «Δεν σκέφτομαι με εθνικά σύνορα», λέει. «Είμαι από την Τουρκία και ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία μου προκαλεί ενδιαφέρον. Με ενδιαφέρει ο τόπος, οι μειονότητες, η ιστορία, στην οποία προφανώς και η Ελλάδα είναι ένα μέρος της».

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθεί τις θύμησες δυο Ελληνίδων απογόνων της Σμύρνης, η σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφή της Σμύρνης είχε πολλές ανθρώπινες απώλειες για την Ελλάδα, αλλά είχε και για την Τουρκία. Αυτοί οι άνθρωποι μοιράστηκαν έναν τόπο και είμαι γοητευμένη από τις ιστορίες τους, γιατί πιστεύω ότι είναι μέρος και της δικής μου ιστορίας». Έκλεισε την συνέντευξή της με την φράση: «Στη μνήμη δεν μπορείς να βάλεις σύνορα».

Στην DW μίλησε και ο Μανώλης Παπαδάκης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στην Ικαρία– Ουτοπία’», το οποίο τιμήθηκε χθες. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ικαρία είναι μια κιβωτός που έφερε μέχρι τις ημέρες μας αρχέγονα συναισθήματα, αγάπη για την ζωή, αγάπη για την χαρά, χωρίς καμία πολυτέλεια, μόνο με αυτό που έχει ο καθένας μέσα του».

Το London Greek Film Festival έχει γίνει θεσμός καθώς έχει ιστορία από το 2008. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Γραφείου Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ