Από τη δράση των Activista στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο κέντρο της φωτογραφίας αριστερά προς δεξιά: Joanne Kerr, Νίκη Γεωργακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης.

ΑΘΗΝΑ. Εννέα μήνες μετά την έναρξή της, η εκστρατεία 1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους φτάνει στο τέλος της στην Ελλάδα με την παράδοση στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη των 88.265 υπογραφών που συγκεντρώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υφυπουργού με αντιπροσωπεία της ActionAid, εθελοντές της ομάδας Activista πραγματοποίησαν συμβολική δράση για τα 72 εκατομμύρια παιδιά για τα οποία δεν άνοιξαν και φέτος τα σχολεία.

Λίγες μέρες πριν τη Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεία της ActionAid παρέδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη τις 88.265 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσω της εκστρατείας 1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους. Οι χιλιάδες υποστηρικτές της εκστρατείας ζητούν από την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια για στήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις πολύ φτωχές χώρες.

Ταυτόχρονα, οι εθελοντές της ActionAid, Activista, πραγματοποίησαν συμβολική δράση στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τα 72 εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα απών ή απούσα.

Στη συνάντηση με τον κύριο Κουβέλη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 13.00 εκπροσώπησαν την ActionAid οι Joanna Kerr, Γενική Διευθύντρια της ActionAid International, Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Εκστρατειών και Πολιτικής της ActionAid Ελλάς και η 15χρονη μαθήτρια Νίκη Γεωργακοπούλου, που κατάφερε να συγκεντρώσει μόνη της πάνω από 1.000 υπογραφές για την εκστρατεία 1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους.

Η Joanna Kerr δήλωσε ότι «καθώς η Ελλάδα περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει την ποιότητα της ήδη περιορισμένης αναπτυξιακής βοήθειας που δίνει, στοχεύοντας στις πιο φτωχές χώρες και δίνοντας μέρος των πόρων στη στήριξη της βασικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής».

Στο αποτέλεσμα της συνάντησης αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Κουβαράς λέγοντας «κατά τη συνάντησή μας ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι ο αναλφαβητισμός θα είναι προτεραιότητα στη νέα στρατηγική για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας. Η ActionAid ζητά η υπόσχεση αυτή να πραγματοποιηθεί με προγράμματα ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των πιο φτωχών χωρών κυρίως της Υποσαχάριας Αφρικής».

Περισσότεροι από 21.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί από εκατοντάδες σχολεία της χώρας, προσωπικότητες από τον αθλητικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο, φορείς και φίλαθλοι αλλά και άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έγραψαν το όνομά τους για αυτούς που δε μπορούν. Οι 88.265 υπογραφές στην Ελλάδα, την κάνουν μια από τις πιο επιτυχημένες στη χώρα μας. Μέσα στους υποστηρικτές βρίσκονται ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και ο ίδιος ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Κουβέλης.

Ο Γιώργος Καραγκούνης από τους πρώτους υποστηρικτές και πρόσωπο της εκστρατείας 1GOAL στην Ελλάδα δήλωσε «στήριξα από την πρώτη μέρα την εκστρατεία 1GOAL γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ώστε όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Ως Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, έκανα ό,τι μπορούσα για να βάλω το δικό μου GOAL στον αναλφαβητισμό. Ελπίζω και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο.»

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία στο: www.actionaid.gr/1goal

Φωτογραφίες: Studio Kominis/ ActionAid

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ