Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Μυτιλήνης: “Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”.
-Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες των κατοίκων της Κω έγινε η επίσκεψη Τίμμερμαννς και Αβραμόπουλου στο νησί.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών είναι, πλέον, η κατάσταση στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, που δέχονται την μαζική “εισβολή” χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν εκατοντάδες, κυρίως Αφγανοί, μετανάστες προσπάθησαν να καταλάβουν πλοίο της γραμμής. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο “Blue Star 1”, που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Μυτιλήνη και το πλήρωμα αναγκάστηκε να κλείσει τους καταπέλτες του για να εμποδίσει την είσοδό τους σε αυτό. Κατά τις πληροφορίες, περίπου 1000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο αυτό της γραμμής, φωνάζοντας “Αθήνα, Αθήνα!”. Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε αρχικά με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ το πλήρωμα του πλοίου, καθώς υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη για να αποτρέψει την κατάληψη, ανάγκασε και πολλούς επιβάτες να μείνουν εγκλωβισμένοι στον ντόκο. Στην συνέχεια, υπήρξε και νέα ένταση, όταν αυτή τη φορά στις ακτές της Συκαμιάς και του Μανταμάδου χιλιάδες άτομα έκλεισαν τον δρόμο, που οδηγεί προς το ομώνυμο χωριό.

“Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες με πέτρες και φερτά υλικά στα χέρια συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, που έφθασαν στην περιοχή με δύο κλούβες. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τα όσα γίνονται αγανακτισμένοι και εγκλωβισμένοι στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους.tourismos
Εν τω μεταξύ περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο, που βρίσκεται κοντά στην πλαζ “Τσαμάκια”.
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγησαν στον ανοιχτό χώρο της “Φυκιότρυπας”, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί έγινε προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων, που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. “Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό”, δήλωσε ο ίδιος, ενώ, περιγράφοντας την κατάσταση, ανέφερε, ότι αυτή την στιγμή οι τοπικές Αρχές της Λέσβου δεν ξέρουν, πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

“Πάνε να κάνουν πολιτικό ένα θέμα, το οποίο ειναι εθνικό”

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες, που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν. Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση, να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ακόμη, τα εξής: “Έχω ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατασταση έκτακτου ανάγκης. Δεν το κηρύσσουν τουλάχιστον αυτή την ενημέρωση έχω. Η ουσία ειναι οτι εχει ξεφύγει απο κάθε ελεγχο. Καθημερινά δεν θέλω 4 με 5 δρομολόγια”.
“Το νούμερο των προσφύγων εχει χαθεί. Η ουσία ειναι, οτι υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή, να υπάρξει σπίθα, και τότε θα υπάρξει μεγάλη πυρκαγιά. Έκανα προτάσεις, έκανα οτι μπορούσα, μέχρι και στην Τουρκία πήγα, για να έχουμε συνεργασία με Τούρκους δημάρχους. Και στην Ευρώπη κατέθεσα προτάσεις, αλλά κανείς δεν ακούει. Πάνε να κάνουν πολιτικό ένα θέμα, το οποίο ειναι εθνικό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.
Χθες έφθασε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ειδικότερα, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” παρέλαβε 491 άτομα από το λιμάνι της Κω, 164 από την Κάλυμνο, 1102 από την Λέρο, και 747 από την Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής αποβίβαση των μεταναστών.

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες των κατοίκων της Κω έγινε η επίσκεψη και η σύσκεψη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων για το μεταναστευτικό

Εξάλλου, χθες έφθασαν στο Δημαρχείο της Κω ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΕ Frans Timmermans και ο Επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενοι από Υπηρεσιακούς παράγοντες και αξιωματούχους της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού προβλήματος.
Έξω από το Δημαρχείο της Κω, που είχε μετατραπεί σε “φρούριο” από ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες κάτοικοι του νησιού, που, όταν είδαν τα αυτοκίνητα να σταματούν, ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες, εκτοξεύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς στους Έλληνες και Ευρωπαίους επισήμους.
Εκεί, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από την άφιξη και την παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την συμμετοχή των Υπηρεσιακών παραγόντων της Ε.Ε., παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Αθανασίου Δημόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Μουζάλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, του Δημάρχου Κω και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Αρχηγός του ΓΕΣ, που έφτασε εκτάκτως στο νησί με ελικόπτερο της ΝΗ90 της Αεροπορίας Στρατού.

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων Αστυνομικών και των Λιμενικών από τα νέα κρούσματα φυματίωσης σε συναδέλφους τους

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κατά την σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο, να δώσει ο Ελληνικός Στρατός στρατόπεδα, να δημιουργήσει χώρους καταυλισμού και να διαθέσει σκηνές από τα αποθέματά του για να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, για όσο καιρό χρειαστεί. Ακόμη, ζητήθηκε από τον Στρατό να παρέχει το αναγκαίο προσωπικό και την υλική υποδομή, καθώς επίσης τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων Αστυνομικών και των Λιμενικών, οι οποίοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου, από τα νέα κρούσματα φυματίωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, υπάρχουν 14 κρούσματα, που φέρονται να είναι φορείς φυματίωσης, και εντοπίσθηκαν σε ελληνικά νησιά σε άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ άλλα 26 κρούσματα εντοπίσθηκαν προ ημερών σε Αστυνομικούς στην Mυτιλήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ