Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμπιστεύεται ξανά τον ομογενειακό φορέα -Συντονιστής στην ευρύτερη Κολωνία σε ένα νέο πρόγραμμα για νέους με μεταναστευτική προέλευση και στόχο την επαγγελματική εκπαίδευση.

Κολωνία: Στα κεντρικά γραφεία του συνδέσμου στην Κολωνία και παρουσία εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων με επί κεφαλής εκείνους των Προξενείων Ελλάδος, Τουρκίας και Ιταλίας πολυμελής αντιπροσωπεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας ήλθε από το Βερολίνο για να παρευρεθεί στην εναρκτήρια παρουσίαση του προγράμματος. Ενός καινοτόμου προγράμματος με την επωνυμία «KAUSA Servicestelle Köln» που στόχο έχει να λειτουργήσει συντονιστικά φέρνοντας κοντά τους νέους με μεταναστευτική προέλευση με τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας με 360.000 ευρώ, ξεκινάει αυτόν τον Οκτώβριο και έχει διάρκεια τρία χρόνια.

Επί κεφαλής της αντιπροσωπείας από το Βερολίνο ήταν ο ίδιος ο Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Ράχελ που ήλθε αποκλειστικά για να επιδώσει στον DHW την απόφαση της Κυβέρνησης. Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί επελέγη ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW σαν φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Κολωνία, ο Τόμας Ράχελ εξήγησε: «Ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο ώστε να τους δώσουμε μια προοπτική εδώ στη Γερμανία. Τα προηγούμενα χρόνια ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος με πολύ συνεπή τρόπο κατάφερε να πείσει επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν νέους με μεταναστευτική προέλευση. Και επειδή τα προγράμματα που διηύθηνε στο παρελθόν πήγαν πολύ καλά αποφασίσαμε ως ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας να αναθέσουμε και το πρόγραμμα με την επωνυμία KAUSA Servicestelle στην Κολωνία στον DHW, που λόγω της πείρας των προηγούμενων προγραμμάτων δεν θα του είναι καθόλου δύσκολο να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις με ελληνικό, ιταλικό, ισπανικό και πορτογαλικό υπόβαθρο».

Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος μεταξύ 2006 και 2012 λειτούργησε σαν φορέας δύο προγραμμάτων, πρώτα το «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» και μετέπειτα το «Γέφυρα για εξειδίκευση και ενσωμάτωση» με βασικό στόχο τότε τους Έλληνες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σκοπό την ενημέρωσή τους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (δυαδική εκπαίδευση) στους νέους που προσβλέπουν στην γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Το διαφορετικό στοιχείο του νέου προγράμματος είναι ότι ο DHW θα συντονίζει το έργο όλων των οργανισμών και φορέων που ασχολούνται με την εκπαίδευση των νέων στο δυαδικό σύστημα, δηλαδή στο σχολείο και στις επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Κολωνίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την εξυπηρέτηση όχι μόνο των Ελλήνων αλλά όλων πλέον των νέων με μεταναστευτική προέλευση.

Η ομάδα που θα τρέχει το πρόγραμμα αποτελείτα από τέσσερα έμπειρα άτομα διαφορετικής εθνότητας και που μιλούν περισσότερες ξένες γλώσσες. Την ομάδα θα διευθύνει η Χριστίνα Αλεξόγλου-Πατέλκου. Στην παρουσίαση που έκανε κατά την έναρξη του προγράμματος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το πρόγραμμα σημαίνει ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να συμβουλεύσουμε, να πληροφορήσουμε και να συνοδεύσουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί μας μέχρι την στιγμή που θα βρουν θέση μαθητείας/εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους. Δεν είναι δυνατόν όλοι βέβαια να μιλάμε όλες τις γλώσσες αλλά οι συνεργάτες μου είναι πολύγλωσσοι, μιλάνε μεταξύ άλλων ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά. Και να μην ξεχνάμε ότι όλα τα άτομα που εργάζονται εδώ έχουν μακρόχρονη εμπειρία σε τέτοιου είδους προγράμματα για νέους στην επαγγελματική εκπαίδευση»».

Συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Εργασίας, τα Προξενεία, τα επιμελητήρια, οι διάφορες οργανώσεις νέων, γονέων και κηδεμόνων, τα σχολεία, οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, τα συνδικάτα, οι εκκλησίες, οι κοινότητες κ.α.π. ενώ θα διοργανώνονται στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης. Παρόμοια κέντρα όπως αυτό της Κολωνίας προβλέπονται πιλοτικά σε άλλες πέντε πόλεις της Γερμανίας: στο Ντόρντμουντ, στη Νυρεμβέργη, στο Άουγκσμπουργκ, στη Στουτγάρδη και στο Βερολίνο.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο φιλέλληνας ομοσπονδιακός Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας και χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τόμας Ράχελ είναι εκείνος που επέμενε και τελικά πέτυχε να εφαρμοσθεί το κοινό ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την Γερμανία με 5 εκατομμύρια ευρώ παρόλο που τέτοια προγράμματα δεν προβλέπονται μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Ο Τόμας Ράχελ βλέπει όμως και πιο πέρα. Έτσι ευελπιστεί ότι με το παραπάνω πρόγραμμα η γερμανική εμπειρία της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μεταφερθεί πιο εύκολα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο σκοπός πρόσφατου ταξιδιού στην Ελλάδα. «Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα στην Αθήνα και μίλησα με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση. Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε και στην Ελλάδα να συνεργαστούν στενότερα οι επιχειρήσεις με τα επαγγελματικά σχολεία και οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν μια καλλίτερη προοπτική πέραν των πανεπιστημιακών σπουδών. Θα ήθελα πολύ οι νέοι να αποκτήσουν στην Ελλάδα μια επαγγελματική προοπτική που θα τους βγάλει από την ανεργία και θα τους βοηθήσει να βρουν γρήγορα τον δρόμο τους στην αγορά εργασίας».

 Ο Υφυπουργός Τόμας Ράχελ επιδίδει την απόφαση της Κυβέρνησης Μέρκελ στον ιδρυτικό Πρόεδρο του DHW Γιάννη Μπούρλο-Μάυ
Ο Υφυπουργός Τόμας Ράχελ επιδίδει την απόφαση της Κυβέρνησης Μέρκελ στον ιδρυτικό Πρόεδρο του DHW Γιάννη Μπούρλο-Μάυ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους νέους που βρίσκονται χρόνια στη Γερμανία και συγχρόνως σε αυτούς που λόγω κρίσης έρχονται τώρα στη Γερμανία. Οι τελευταίοι θα έχουν την δυνατότητα κατάλληλης ενημέρωσης για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εφόσον θέλουν να εργασθούν ισότιμα στην Γερμανία.

 

 

Ο Υφυπουργός Τόμας Ράχελ με μέλη της Δ.Ε. του DHW και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Γρ. Δελαβέκουρα (δεύτερος από δεξιά)
Ο Υφυπουργός Τόμας Ράχελ με μέλη της Δ.Ε. του DHW και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Γρ. Δελαβέκουρα (δεύτερος από δεξιά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ